VIDEO Victoria er strandet på venteliste: Jeg har kronisk hovedpine og besvimer ofte

- Selvom jeg ikke vil være syg, håber jeg alligevel, de finder noget, så man kan finde ud af, hvorfor jeg har det så skidt, siger Victoria Hondros.

Er det vaccinens skyld - eller er det ikke?

Det spørgsmål kæmper eksperterne stadig med at finde ud af i forbindelse med HPV-vaccinen, der gives til unge kvinder for at undgå, at de får livmoderhalskræft.

Og mens der stadig ikke er enighed om det svar, så kæmper flere end 1300 piger med symptomer som besvimelse, muskelkrampe og kronisk hovedpine.

De er alle blevet henvist til udredning på et af landets fem regionale HPV-centre. Men mange får lov til at vente på at komme til. Lige nu står over 700 piger i kø for at blive undersøgt, og ventetiden er ét sted i landet op mod ni måneder.

- Jeg har behov for en forklaring

En af dem, der venter, er Victoria Hondros.

- Jeg har kronisk hovedpine, er svimmel og besvimer ofte. Jeg er følelsesløs engang imellem i højre hånd. Og jeg er træt. Jeg sover mellem ti og 15 timer i døgnet, siger hun til DR Nyheder.

- Det værste er, at jeg ikke har et normalt ungdomsliv som alle andre. Selvom jeg ikke vil være syg, håber jeg alligevel på, at de finder noget, så man kan finde ud af, hvorfor jeg har det så skidt, forklarer hun.

De her dage krydser Victoria Hondros derfor fingre for, at hun snart modtager en indkaldelse fra Region Hovedstaden, så hun kan blive undersøgt - og afklaret rent personligt.

- Jeg var elitesportsudøver og har hoppet rundt på en hest i galop. Derfor er det meget mærkeligt pludselig at blive så afkræftet. Så at få en forklaring på, hvorfor jeg pludselig har det så dårligt og komme videre og få nogle ressourcer til at kunne leve en hverdag, det er virkelig en rar tanke, siger Victoria Hondros.

Elitesportsudøvere rammes ofte

Jesper Mehlsen er overlæge på HPV-centret på Frederiksberg og har advaret om, at ved fra sit arbejde, at for de vaccinerede piger med bivirkninger er hver dag - og den slags ventetid - en udfordring.

- Jeg kan godt forstå, at nogen tænker ”jamen, er det ikke bare noget pjat?”. Men bare vent til de har set, hvordan patienterne har det. Så vil de få en helt anden holdning til det, mener han.

Jesper Mehlsen har før advaret om, at han ser en sammenhæng mellem de piger, der udøver sport på meget højt plan, og dem der bliver syge af HPV-vaccinen.

Opsang fra sundhedsministeren

Ventetiden for de 754 piger, der er blevet henvist med mistanke om bivirkninger efter HPV-vaccinen, varierer voldsomt: Fra 14 dage og op til ni måneder.

Derfor forlanger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), at regionerne strammer op og kommer den ventetid til livs.

I Danske Regioner kan formand for sundhedsudvalget Ulla Astman (S) sagtens se, at det er en frustrerende lang ventetid, og forsikrer, at de fem regioner gør, hvad de kan, for at nedbringe den.

- Vi prøver at frigøre så mange læger som muligt til den her opgave og ser på mulighederne for at lave aftaler om ekstraarbejde, så vi kan komme ventetiden til livs, siger Ulla Astman (S) til DR Nyheder.

FacebookTwitter