VIDEO Vincent vil ikke sættes i bås som dreng eller pige - og sådan har mange unge det

Flere unge er i gang med et opgør med traditionelle kønsopfattelser. Kønssociolog kalder det et udtryk for et oprør mod eksisterende normer.

Neglelakken skinner om kap med den røde læbestift, og den mørke mascara er lagt med præcision.

Vincent Beier er en ung mand på 17 år. Men han ligner mest en kvinde.

- Jeg kan godt have øjeblikke, hvor jeg føler mig som en pige. Men jeg føler mig mest som en dreng, siger han.

Vincent Beier er ikke transkønnet. Han er blot én blandt mange - især yngre mennesker - der er i gang med et opgør med traditionelle kønsopfattelser.

- Jeg føler mig heller ikke fanget i min krop, ligesom mange af dem der får lavet operationer. Det har jeg aldrig gjort, siger han.

Mange mennesker har i disse tider svært ved at se, om det nyeste modetøj er designet til mænd eller kvinder - og endda hvilket køn modellerne på catwalken har. Og det er der måske en god grund til. Flere unge vil nemlig ikke sættes i bås som hverken dreng eller pige.

- Til idræt er det altid delt op i pigehold og drengehold. Og man bliver bare træt af hele tiden være i en boks, man ikke har lyst til at være i, siger Vincent Beier.

Det kan være svært at se, men bruden her er faktisk en mand. På nutidens catwalks, går drenge som modeller i pigeshows.

Kønssociolog: Vi skal undgå stereotyper

Danmarks eneste kønssociolog Cecilie Nørgaard ser tendensen som et udtryk for et oprør mod eksisterende normer:

- Køn spiller helt klart en rolle for tiden, i forhold til at markere hvem man er. Og at man er en anden i forhold til den tidligere generation, siger hun.

Cecilie Nørgaard hører om mange, der er bange for at kønsrollerne bliver udvisket, og at vi alle sammen bliver ens. Men hun opfordrer folk til at omfavne mangfoldigheden.

- Jeg tror ikke, der er så meget at være bange for. Det er jo ikke et spørgsmål om, at alle mænd pludselig skal ligne hinanden. Det er mere et spørgsmål om, at der skal være større rum for forskelligheden.

- Hvis vi møder børn stereotypt, når de er små, så bliver de stereotype, når de bliver voksne. Og så får vi stereotype problemer i samfundet, siger hun.

Se hele indslaget med Vincent Beier fra 21 Søndag i videoen over artiklen.