Kort før julefreden sænker sig over Danmark er der travlt på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Her ligger patienter, der har brug for behandling af covid-19, indlagt. Dem har de flere af end nogensinde d. 21. december, hvor sygeplejerske Line Schnoor har dagvagt.
DR har bedt hende om at føre videodagbog over dagene henover jul og nytår.
Som blot 24-årig er hun blandt de yngre kræfter på afdelingen og også blandt de nyeste. Det er nemlig kun fem måneder siden, hun færdiggjorde uddannelsen og kunne kalde sig sygeplejerske.
Vagten forløber egentlig ganske roligt fra morgenstunden, men op af formiddagen skrues tempoet i vejret. Hun skal både oplære en ny sygeplejerske på afdelingen, udskrive to af de allerede indlagte coronapatienter og tage imod en ny.
- Jeg havde ikke tid til at sætte mig ned og spise min madpakke før klokken halv tre, siger hun.
- Det er sådan nogle dage her, hvor man skal minde sig selv om, at i morgen bliver bedre, for der er bare rigtig mange dage, hvor man ikke har tid til at sætte sig ned, trække vejret og få noget vand og spise, fordi der er så mange opgaver, der bare står i kø.
Desværre bliver morgendagen ikke mindre stressende:
Afdelingens ledende overlæge, professor Lars Østergaard, kan også se, at antallet af indlagte smitter af på personalet, der også skal oplære sygeplejersker fra andre afdelinger til at kunne hjælpe med at passe coronapatienterne.
- Det har været et døgn, der har været præget af flere indlæggelser. Det har været præget af, at vi skal øge kapaciteten med 50 procent, og at flere sygeplejersker er blevet syge og sendt hjem i karantæne, isolation. Der er rigtig stort pres på i øjeblikket, forklarer han.
Tid til julehygge med patienterne
I dagene op til juleaften er det dog som om, at presset lettes en smule. På landsplan ligger det samlede indlæggelsestal nogenlunde stabilt på mellem 720 og 726.
- Antallet af indlagte er stabiliseret, måske en lille smule faldende. Det svarer egentlig meget godt til, at vi også begyndte at se et fald i positivraten, som peakede her i Aarhus den 12. december, forklarer Lars Østergaard.
For Line Schnoor er der også kommet mere ro på. Hun har vagten både d. 23. og 24. december, og der er faktisk tid til at hygge lidt mere om patienterne end normalt.
- Jeg ved, at min patient rigtig gerne ville have været derhjemme, så i dag vil jeg sætte mig sammen med hende, for det har jeg tid til, siger hun.
Allerede anden juledag begynder indlæggelsestallene på landsplan at stige igen, og d. 26. december når antallet af indlagte op på 776.
På Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital er det dog noget helt andet, der optager Lars Østergaards tid.
Samme dag har Statens Serum Institut nemlig modtaget den første sending coronavacciner. Og allerede dagen efter skal de første danskere - herunder personalet på afdelingen - stikkes.
- Jeg er så heldig, at jeg får lov til at føre nålen på en af vores sygeplejersker, som bliver den første, der stiller op, siger han.
Den første af afdelingens sygeplejersker, der får vaccinen, er Line Schnoor. Hun har egentlig en kort juleferie, men takker ja til at møde ind og få det første stik.
Et stik, der følges af et større presseopbud og sendes live til hele landet.
- Det er mega vildt. Det er totalt surrealistisk, at jeg har fået coronavaccinen nu, og så som den første sygeplejerske i Region Midt. Det er slet ikke til at forstå, men mega fedt, at vi er i gang med det. Nu kan det kun gå for langsomt, siger hun.
Udviklingen vender
Den 29. december er det slut med julefreden. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fortæller, at kontakttallet er steget fra 0,9 til 1,2. På landsplan er antallet af indlagte nu oppe på 900.
I Aarhus ligger coronapatienterne nærmest i kø for at komme op på afdelingen. Og for flere af dem bliver afdelingen livets sidste stop.
Det er nemlig kun de patienter, hvor det vurderes, at det vil hjælpe dem at komme i respirator, der sendes videre på intensiv. Men for nogle patienter er der ikke udsigt til, at en respirator vil kunne hjælpe dem, så de bliver på afdelingen og lindres i deres sidste tid.
- Vi har så mange dødsfald af covid, og det er hårdt hver gang. Og det er forfærdeligt hver gang. Lige pt. føler jeg virkelig, at patienterne dør i vores hænder, og vi kan ikke gøre noget for at stoppe det, siger Line Schnoor efter sin vagt d. 30. december.
Et nyt år
Antallet af sengepladser og sygeplejersker på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital varierer, så det afspejler behovet og smittetallet, men dagen inden nytårsaften er antallet af indlagte oppe i det røde felt af kapaciteten.
Derfor øges beredskabsniveauet, så endnu flere patienter kan behandles og plejes.
På landsplan er mellem 885 og 926 indlagt i dagene omkring nytårsaften, men 2. januar sættes der en midlertidig rekord, da 944 er indlagt.
I Aarhus er der flere coronasygemeldinger blandt personalet, så Line Schnoor må tage fire timers overarbejde, for at vagtplanen kan hænge sammen.
Dagen igennem føler hun, at hun er bagud med sine opgaver, og på et tidspunkt må hun simpelthen trække stikket kortvarigt, lukke sig ind på et kontor og græde.
- Det er så forfærdeligt at føle sig så utilstrækkelig, som jeg har følt mig i dag. Mine patienter har været sure på mig, fordi jeg ikke har kunnet være på stuerne, når de har ringet efter mig, fordi jeg står inde på en anden isolationssstue, fortæller hun.
- Tanken om, at det her bliver ved, i hvert fald i to måneder endnu, den er så… jamen jeg kan slet ikke overskue at tænke på det.
Virusmutation kan øge presset
Mandag i denne uge peaker antallet af indlagte coronapatienter i Danmark, da hele 964 er indlagt. Det højeste antal, siden smitten kom til landet.
Samme dag bliver det hele for meget for Line Schnoor. Da hun møder ind på sin dagvagt, bryder hun grædende sammen foran sine kolleger og leder.
- Jeg synes bare, det er så presset. Jeg kan snart ikke holde til mere, og jeg får så dårlig samvittighed over, at jeg er nået dertil nu, hvor jeg ikke kan tage på arbejde uden at bryde sammen, siger hun.
Derfor bliver hun sendt hjem fra arbejde, men allerede tirsdag og onsdag i denne uge står den på nattevagt, inden hun kan trække stikket med nogle feriedage.
I dagene efter falder antallet af indlagte igen, men regeringen vælger alligevel at lukke samfundet yderligere ned blot fem dage inde i det nye år. Det skyldes blandt andet, at en mere smitsom mutation af covid-19 er nået til Danmark efter først at være opdaget i Storbritannien.
I midten af februar er forventningen, at den nye variant vil være den dominerende i Danmark. Den britiske muterede virus er derfor først lige begyndt at vise muskler i det danske samfund, forklarer sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fredag.
- Selv om de generelle smittetal begynder at gå ned, gælder det ikke for den engelske variant. Den fortsætter med at brede sig neden under i vores daglige smittetal, skriver han i et opslag på Facebook.