Videooptagelser har givet forsvaret mistanke om civile tab

Danske F-16 har fly har deltaget i et angreb, hvor civile muligvis er blevet dræbt.

Mistanken om, at civile kan være blevet dræbt, er opstået dagen efter det pågældende angreb fandt sted, oplyser Værnsfælles Forsvarskommando. (Foto: christian Als © Scanpix)

Danske F-16 fly har deltaget i en mission, der kan have forårsaget tab af civile liv i Irak. Det meddeler Forsvaret.

- Vores F-16 fly havde et angreb i søndags, hvor vi efterfølgende er kommet i tvivl om, hvorvidt der er er sket civile tab, siger Søren Andersen, oberst i Værnsfælles Forsvarskommando, til DR Nyheder.

Koalitionen af lande, der udfører luftangreb på Islamisk Stat i Irak, har igangsat en undersøgelse, skriver Forsvaret i en meddelelse på deres hjemmeside.

Oberst Søren Andersen understreger, at det angreb, hvor der muligvis er omkommet civile, er foregået efter alle gældende regler.

- Alle procedurer omkring måludpegning og godkendelse er gået, som de skal, og vi er overbeviste om, at alting er i følge reglerne, siger Søren Andersen.

Angrebet fandt sted den 30. august.

Gennemgår mission på videobånd

Forsvaret har fået mistanken om, at der kan være omkommet civile, ved gennemgang af data fra blandt andet videobånd.

Man ved endnu ikke, hvor mange civile, der kan være tale om, men det er ifølge Søren Andersen "enkeltpersoner".

- Der er ingenting, der tyder på, at det er børn, tilføjer han.

Minister: Noget, jeg tager meget alvorligt

Forsvarsminister Carl Holst skriver i en mail til DR Nyheder, at han regner med, at episoden vil blive undersøgt grundigt.

- Det er selvfølgelig noget både Forsvaret og jeg tager meget alvorligt, og jeg har derfor tillid til, at Forsvaret sammen med vores koalitionspartnere gør, hvad de kan for at undersøge dette så grundigt og hurtigt som muligt, skriver Forsvarsministeren.

De danske F-16 fly har deltaget i kampen mod Islamisk Stat i Irak siden oktober 2014. Det sker i samarbejde med en koalition af lande, der også tæller USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Tyrkiet, Polen, Canada og Australien.

Facebook
Twitter