Videoovervågning stopper ikke vold

Overalt i landet bliver det sat overvågningskameraer op. Men det er spild af penge, siger engelsk kriminolog. Også Det Kriminalpræventive Råd er kritisk.

I Jomfru Ane Gade i Aalborg har politiet sat 14 kameraer op. (© DR)

I Jomfru Ane Gade i Aalborg har politiet sat 14 kameraer op, og i København venter omkring 40 kameraer på at blive sat op for at overvåge på det meste af Strøget.

Regeringen har afsat 12,5 millioner kroner til at få sat tv-overvågning op på offentlige steder i år. Og de fleste af landets politikredse vil gerne have del i kagen.

Spildte penge

- Vi håber på at få en betydelig højere opklaringsprocent, og måske lidt naivt tro at der også er en præventiv effekt ved kameraerne, siger vicepolitiinspektør Michael Agerbæk fra Københavns Politi.

Men meget tyder på, at det er spildte penge.

21 SØNDAG har talt med en af verdens førende kriminologer, professor David Farrington i Cambridge i Storbritannien. Han har for SFI Campell, der hører under SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, gennemgået samtlige internationale undersøgelser af videoovervågning.

Hans konklusion er klar: videoovervågning forhindrer ikke vold.

- Mange voldsoverfald er ikke rationelt gennemtænkte. De sker ofte i øjeblikkets ophidselse, når folk er fulde, når folk er vrede eller følelsesmæssigt forstyrrede. Det er derfor de ikke tænker over risikoen for at blive set på et kamera, og at nogen vil kunne opdage dem, siger David Farrington.

Forhindrer ikke vold

Han fortsætter: - Der er intet bevis for at overvågningskameraer forhindrer eller mindsker vold. Men de ser ud til at forhindre biltyverier i parkeringsområder.

Professorens analyse ser ud til at holde stik i virkeligheden. 21 SØNDAG har opsøgt nogle af de unge voldsmænd.

Kasper på 17 og Kevin på 15 år har fået voldsdomme på henholdsvis 60 og 40 dages betinget fængsel.

De vil ikke opføre sig anderledes, hvis der var overvågning.

Skider på kameraerne

- Jeg ved ikke, hvor meget jeg tænker over det, når jeg er fuld. Det tror jeg ikke, jeg vil tænke over, siger Kasper.

Kevin er enig: - Hvis jeg er sur nok, så skider jeg på kameraerne, siger han.

Et andet vigtigt argument for at sætte overvågningskameraer op er, at det hjælper med til at opklare forbrydelser. Men også det bliver gennemhullet af undersøgelserne.

- Vi ved ikke, hvor mange forbrydelser kameraerne hjælper med at opklare, eller om de overhovedet bidrager mere end andre opklaringsmetoder, siger professor David Farrington til 21 SØNDAG.

Politiet ser ikke med

Kritikken af overvågningskameraerne støttes af Det Kriminalpræventive Råd.

- Jeg tror ikke, at de skaber mindre vold, og jeg tror ikke at det skaber mere tryghed. Og hvis det skaber tryghed, så er det en falsk tryghed, fordi der sidder jo ikke nogen og holder øje med, hvad videokameraerne optager, siger juraprofessor Eva Smith fra Det Kriminalpræventive Råd.

Hun mener, at det er et væsentligt problem, at politiet ikke sidder og ser med på kameraerne.

- Forbrydere tænker jo, at når der ikke er nogen, der kigger, så vil de ikke blive afsløret i samme grad, siger Eva Smith til 21 SØNDAG.

Hvad mener du? Gavner videoovervågning? Eller giver det falsk tryghed og er spild af penge?

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter