Vidne: Jacob Winther bag læk

Det var tidligere pressechef i Forsvarsministeriet, Jacob Winther, der lækkede fortrolige oplysninger til pressen om Jægerkorpsets udsendelse til Irak.

(Foto: Ole Mik © Scanpix)

Hvem lækkede i april 2007 fortrolige oplysninger til en TV2 journalist om, at jæger-soldaterne skulle sendes til Irak? En læk, der ifølge Forsvaret selv, kunne bringe danske soldaters liv i fare. Det spørgsmål var centralt i en af de allerstørste politiske skandalesager sidste år.

I dag begyndte så en retssag i Højesteret, der kan ende med, at Danmarks Radio og TV2 bliver tvunget til at udlevere oplysninger, der kan identificere, hvem der stod bag lækken.

Tidligere afvist

Sagen tog fart i januar sidste år, da filminstruktør Christoffer Guldbrandsen påstod at det var tidligere forsvarsminister Søren Gades pressechef, Jacob Winther, der lækkede oplysningerne til TV2 - en påstand, som både Jacob Winther og Søren Gade har afvist.

Højesteret skal nu tage stilling til om TV2 skal tvinges til at vidne i sagen. Samtidig skal Højesteret tage stilling til om DR skal udlevere en meget omtalt lydfil, der indeholder oplysninger om hvem der stod bag lækagen og dermed satte danske soldaters liv i fare.

Tantholdt på lydfilen

I dag kom det så frem i Højesteret, hvad den hemmelige lydfil indeholder, og hvem der optræder på den. Det skete da anklagemyndigheden fremlagde en vidneerklæring, skrevet af filminstruktør Christoffer Guldbrandsen, der har hørt lydfilen. Vidneerklæringen er afleveret til Københavns Politi.

Ifølge vidneerklæringen indeholder lydfilen en samtale mellem den tidligere DR-journalist Niels Giversen og TV2-journalisten Rasmus Tantholdt. På lydfilen fortæller Rasmus Tantholdt gentagne gange, at det er Forsvarsministeriets tidligere pressechef Jacob Winther, der har fortalt ham, at Jægerkorpset skal udsendes til Irak.

I vidneerklæringen står

Rasmus Tantholdt fortæller detaljeret og gentagne gange at Jacob Winther var den der lækkede oplysningerne om udsendelse af Jægerkorpset til Irak.

Og lidt længere nede i erklæringen skriver Guldbrandsen, at det fremgår af lydfilen, at:

Jacob Winthers videregivelse af disse fortrolige oplysninger skete telefonisk, mens Rasmus Tantholdt sad i en taxa på vej hjem fra lufthavnen efter at Tantholdt havde deltaget i forsvarsministerens besøg hos de danske styrker i Irak.

Ifølge DR Nyheders oplysninger nævnes daværende pressechef i Forsvarsministeriet Jacob Winthers navn mere end 25 gange i den 17 minutter lange samtale.

Hverken tidligere pressechef Jacob Winther, tidligere forsvarsminister Søren Gade eller TV2-journalist Rasmus Tantholdt har ønsket at kommentere sagen.

FacebookTwitter