Vietnamesiske skunkbagmænd dømt i stor narkosag

En 32-årig vietnamesisk mand er blevet dømt som hovedmand i stor skunk- og amfetaminsag. Seks andre er også dømt.

Dyrkning af skunk kræver meget strøm, og ifølge anklageskriftet har mændene stjålet el for omkring 4,8 millioner kroner. (Foto: Politiet)

En 32-årig vietnamesisk mand fra Kolding-området er idømt 16 års fængsel og udvist for bestandig, efter at retten har afgjort, at han er bagmand i en flere måneder lang skunk- og amfetaminsag.

I retten i Kolding blev han sammen med to hollandske mænd fundet skyldig i at have planlagt og udført indsmugling af 10 kilo amfetamin i januar 2013 fra Holland til Danmark.

De to hollandske mænd på 66 og 46 år blev ligesom den 32-årige idømt lange straffe. De fik henholdsvis 11 og 13 års fængsel, mens de også blev udvist for bestandigt.

Tre hjælpere til skunk

Den 32-årige hovedbagmand er foruden smuglingen af amfetamin også dømt for at have været hovedmanden bag driften af 13 skunklaboratorier i Jylland, på Als og på Fyn.

Også det havde han ifølge retten hjælpere til. I alt fik han hjælp af tre vietnamesiske mænd. De to af dem blev hver idømt otte års fængsel for produktion og afsætning af skunken.

Den tredje, en 34-årig mand, der befandt sig illegalt i Danmark, blev idømt 10 års fængsel og udvist for bestandig. Mændene er dømt for at have høstet i alt 926,5 kg skunk.

Også den 32-årige hovedbagmands kvindelige samlever blev dømt for at have medvirket til den omfattende produktion og afsætning af skunk. Hun fik seks års fængsel.

Omfattende skunksag

Sagen startede tilbage i 2012 i Vejen i Sydjylland, hvor politiet afslørede et skunklaboratorium.

Siden fandt politiet frem til i alt 40 skunklaboratorier rundt om i landet, og 23 personer er allerede dømt for deres roller i sagen.

De syv personer i denne sag stod ifølge politiet bag import af store mængder udstyr til produktionen af planterne til 13 forskellige laboratorier i Jylland og på Fyn.

Andre vietnamesere blev så ansat som gartnere i laboratorierne, der blev stormet af politiet under en aktion i februar sidste år.

Dyrkning af skunk kræver meget strøm, og ifølge anklageskriftet har mændene stjålet el for omkring 4,8 millioner kroner.

To mænd blev i dag frifundet i sagen i Kolding.

Kyniske vietnamesiske karteller

Skunkfarme, hvor der bliver dyrket cannabis til hashfremstilling, er de seneste år skudt op flere steder i Danmark. En rapport fra Europol konkluderer, at den organiserede produktionen af cannabis er steget i både Danmark, Tyskland, Sverige, Storbritannien og Norge.

Ofte er det kyniske vietnamesiske karteller, der står bag farmene, hvor bagmændene sætter fattige vietnamesere til at dyrke skunken, lyder det fra Rigspolitiet.

Skunken bliver typisk solgt til rockerne eller til andre dele af det kriminelle miljø i Danmark, mens en del af den også bliver transporteret ud af landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk