Vikarbureau jagter ansatte i Polen lige nu: Kom bare til Danmark helt uden karantæne

Ingen karantæne er et slagnummer, når vikarbureau efterspørger billig polsk arbejdskraft til gartnerier og andre virksomheder.

Arbejde i Danmark, står der øverst på polsk i denne annonce fra PF Gruppen.

Tusindvis af danskere mister i disse uger deres job på grund af den nedsmeltning af økonomien, som coronakrisen har skabt. Og andre tusindvis af danskere opfordres kraftigt til at gå i karantæne og blive 14 dage i deres hjem, når de vender tilbage til Danmark fra private rejser i udlandet.

Samtidig jagter rekrutteringsbureauet PF Gruppen billig arbejdskraft i Polen til job i Danmark. Og i jobopslagene bliver det fremhævet, at det er muligt for polakker at komme i gang med arbejde i Danmarks uden at skulle i karantæne først.

Det afslører en gennemgang af opslag på PF Gruppens Facebook-side.

PF Gruppen skriver, at det lysner og dufter af forår i Danmark, og forårssæsonen for job i Danmark nu begynder. Og polakkerne skal ikke bekymre sig om danske restriktioner i forhold til corona.

"Personer som har gyldige kontrakter vil uden problemer kunne krydse den danske grænse og arbejde i Danmark uden at komme i karantæne.", skriver firmaet.

PF Gruppen slår her på tromme for at tage et job i Danmark. Oversættelsen af det omringede lyder: "Personer som har gyldige kontrakter vil uden problemer kunne krydse den danske grænse og arbejde i Danmark uden at komme i karantæne."

´Direkte uanstændigt'

Det kan lade sig gøre, fordi det bliver set som et anerkendelsesværdigt formål at komme til Danmark, hvis det sker for at arbejde. Og i den forbindelse er der ingen opfordring til en karantæne på to uger, som appellen til danskere hjemvendt fra private rejser ellers lyder på.

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl mener, at der bør gælde den samme opfordring om karantæne til udenlandsk arbejdskraft som til danskere, der vender hjem. Og han er forarget over, hvordan den manglende karantæne bruges aktivt af PF Gruppen.

- Det er direkte uanstændigt at bruge det som reklame for at få en forretning ud af det her.

Men firmaet redegør jo sådan set bare for, hvad der er gældende regler i Danmark?

- De er lige så ansvarlige for at tænke sig om, som jeg er lige nu. Det betyder, at vi hele tiden skal tænke på, om de handlinger, vi laver, er med til at øge smitterisikoen. Og det er de i den grad med det her, siger Christian Juhl.

Ifølge medejer af PF Gruppen, Sylvester Tobis, har den danske ambassade i Polen opfordret til, at polsk arbejdskraft kommer til Danmark på trods af coronakrisen.

- Vi arbejder i overensstemmelse med dansk lov og den offentlige information fra Udenrigsministeriet, skriver han i en mail til DR Nyheder.

9.405 kr. udbetalt om måneden

PF Gruppen skriver på sin hjemmeside, at det er et firma, som er drevet af polakker og har eksisteret siden 2004, hvor Polen kom ind i EU. Firmaet skaffer arbejdskraft fra Polen og Litauen til Danmark.

Der er lige nu adskillige firmaer i Danmark, der efterlyser polsk arbejdskraft til Danmark gennem PF Gruppen. Ifølge en jobopslag er lønnen efter skat og boligudgifter 5.700 zloty. Det svarer til 9.405 kroner om måneden. Derudover kommer de lovpligtige 12,5 procent i feriepenge. Arbejdstiden i mange af opslagene er 48 timer om ugen.

Lønnen svinger lidt i de forskellige jobopslag.

Det står ikke i opslagene, hvor polakkerne skal arbejde. Men ud fra beskrivelsen af jobfunktioner fremgår det, at de fleste job er på gartnerier og planteskoler.

Det er lovligt at ansætte polsk arbejdskraft til den løn, men det sker uden om overenskomster. Fagforeninger kan forsøge at få overenskomst med firmaet for at få arbejdet til at ske på danske løn- og arbejdsvilkår.

Det er ikke kønt

Også Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen mener, det er smagløst, at et privat firma på den måde bruger de danske myndigheders manglede opfordring til at gå i karantæne i rekrutteringsøjemed.

- Jeg synes ikke, det er kønt at markedsføre sig på den her måde i en situation, hvor vi har en corona-krise. De burde vise samfundssind i den nuværende situation, siger Hans Andersen.

Men vikarfirmaet redegør jo bare for, hvad der er myndigheders praksis i Danmark?

- Jeg synes ikke, man bør markedsføre sig på den måde med den situation, vi er i. De burde i stedet gøre reklame for, at Danmark er et godt land at arbejde i, siger Hans Andersen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) vil ikke gøre sig til dommer over vikarbureauets fremgangsmåde.

- Jeg vil ikke kloge mig på, hvad er er rigtigt og forkert i den sammenhæng. Men jeg mener, at man skal lytte meget lidt til den type firmaer, som i forvejen reklamerer med, hvordan man kan undgå danske overenskomster, siger ministeren.

Virus kender ikke forskel på gæstearbejder og turist

Efter DR Nyheder i går kunne fortælle, at de danske myndigheder kun opfordrer hjemvendte turister til at gå i karantæne - og altså ikke giver den samme opfordring til folk, der kommer til Danmark i forbindelse med arbejde - har både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti krævet, at regeringen lukker det hul. Alle skal i karantæne, lyder det.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen afviser ikke at stramme op, men understreger, at der er brug for arbejdskraften.

- Jeg vil hurtigst muligt tage en snak med arbejdsmarkedets parter og de øvrige ministre for at finde den bedste balance, så alle kan være trygge på deres arbejdsplads, og vi samtidig konstant gør, hvad vi kan, for at bremse smittespredning, siger han.

Professor og virusforsker ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen fastslog i går, at den manglende karantæne til folk der kommer til Danmark for at arbejde, kan øge risikoen for coronasmitte i Danmark.

- Virus respekterer jo ikke om man er gæstearbejder eller dansk turist, der vender hjem. Der burde gælde de samme regler med hensyn til karantæne for udenlandske arbejdere som gælder for turister og andre, siger han.

Venstre deler regeringens holdning.

- Jeg forstår bekymringen, og jeg har også bedt ministeren om en redegørelse. Men vi skal også sikre os, og at der er medarbejdere, som kan køre forsyninger frem til vores butikker og medarbejdere, som kan tage sig af de ældre på vores plejehjem. Vi kan ikke fungere uden udenlandsk arbejdskraft, og det hører med til den her diskussion, siger Hans Andersen.

Facebook
Twitter