Viking hjælper arkæologer: Thors hammer er en hammer

Et danefæ fra Lolland med runer slår fast, at amuletter med en torshammer rent faktisk forestiller Thors hammer.

Denne lille hammer, der er 2,5 cm lang, blev fundet på Lolland i foråret. Med runer står der skrevet: Dette er en hammer. (Foto: Nationalmuseet © Nationalmuseet)

Hvis nogen skulle være i tvivl - og det har arkæologerne faktisk været - så er Thors hammer en hammer.

Det viser et lille stykke danefæ fundet på Lolland. På en fin lille Torshammer-amulet, som er 2,5 cm lang, har en ukendt viking engang i 900-tallet ristet følgende ordlyd i runer:

- Hmar is, som oversat til moderne dansk skulle betyde: Dette er en hammer.

Først hammer med runer

Der er fundet mange lignende amuletter, men denne er den første med runer på. Den blev fundet i foråret med hjælp af metaldetektor ved Købelev på det nordvestlige Lolland.

Nationalmuseet er arkæologen Peter Pentz godt tilfreds med fundet, som gør det endnu mere sandsynligt, at disse hammer-amuletter vitterligt forestiller Thors hammer.

Nogle har ment, at skaftet er for kort til, at det kan være en hammer, mens andre mener, at hammere ikke har symmetriske hoveder.

- Nu har vi fået på skrift, at dét, vi mener, er hammere, også forestiller hammere, og derfor mener jeg, det er meget sandsynligt, at amuletterne forestiller Thors hammer, siger Peter Pentz i en pressemeddelelse fra Nationalmuseet, der samtidig takker den ukendte viking.

1.000 torshammere

Peter Pentz forklarer, at man kender til omkring 1.000 små torshammere fra vikingetiden. De er fundet i Skandinavien, i Storbritannien, i Rusland og i de baltiske lande.

Hammerne findes ofte i kvindegrave, og der var ikke noget særligt maskulint tilknyttet torshammere i vikingetiden. Snarere blev de betragtet som beskyttende amuletter end som et mandligt symbol.

- Det er amulettens beskyttende kraft, der tæller, og ofte ser vi torshammere og kristne kors optræde sammen og på den måde give dobbelt beskyttelse, siger Peter Pentz.