Hvis nogen skulle være i tvivl - og det har arkæologerne faktisk været - så er Thors hammer en hammer.
Det viser et lille stykke danefæ fundet på Lolland. På en fin lille Torshammer-amulet, som er 2,5 cm lang, har en ukendt viking engang i 900-tallet ristet følgende ordlyd i runer:
- Hmar is, som oversat til moderne dansk skulle betyde: Dette er en hammer.
Først hammer med runer
Der er fundet mange lignende amuletter, men denne er den første med runer på. Den blev fundet i foråret med hjælp af metaldetektor ved Købelev på det nordvestlige Lolland.
På Nationalmuseet er arkæologen Peter Pentz godt tilfreds med fundet, som gør det endnu mere sandsynligt, at disse hammer-amuletter vitterligt forestiller Thors hammer.
Nogle har ment, at skaftet er for kort til, at det kan være en hammer, mens andre mener, at hammere ikke har symmetriske hoveder.
- Nu har vi fået på skrift, at dét, vi mener, er hammere, også forestiller hammere, og derfor mener jeg, det er meget sandsynligt, at amuletterne forestiller Thors hammer, siger Peter Pentz i en pressemeddelelse fra Nationalmuseet, der samtidig takker den ukendte viking.
1.000 torshammere
Peter Pentz forklarer, at man kender til omkring 1.000 små torshammere fra vikingetiden. De er fundet i Skandinavien, i Storbritannien, i Rusland og i de baltiske lande.
Hammerne findes ofte i kvindegrave, og der var ikke noget særligt maskulint tilknyttet torshammere i vikingetiden. Snarere blev de betragtet som beskyttende amuletter end som et mandligt symbol.
- Det er amulettens beskyttende kraft, der tæller, og ofte ser vi torshammere og kristne kors optræde sammen og på den måde give dobbelt beskyttelse, siger Peter Pentz.