Taj Mahal i Indien, Den Kinesiske Mur og Machu Picchu i Peru er blot et par stykker af de store seværdigheder, man kommer i fint selskab med, når en seværdighed kommer på Unescos-verdensarvsliste.
Derfor er der ikke noget at sige til, at der er spænding omkring flere nordjyske seværdigheder i disse dage.
I weekenden forventes det nemlig, at der falder en afgørelse fra Unesco, om de er kommet med på listen.
Stederne er blandt andet vikingeborgen Aggersborg ved Løgstør og vikingeborgen Fyrkat ved Hobro.
- Det kan være med til at løfte Nordjylland på verdenskortet. Det er både i forhold til turisme, men også i forhold til interessen for, hvilket samfund der var dengang, og hvor Danmark kommer fra, siger Per Bach Laursen (V). Han er borgmester i Vesthimmerlands Kommune, hvor Aggersborg ligger.
Danmark har i alt fem ringborge fra vikingetiden på kandidatlisten til verdensarvslisten.
Herunder ses de fire synlige borgområder. Nonnnebakken ved Odense er nærmest ikke synlig.
Store vindmøller bliver forbudt
Hvis de danske seværdigheder ender på verdensarvslisten, kommer særligt én ting i fokus ved områderne: Autenticitet.
Når et område bliver udnævnt til verdensarvslisten, følger der nogle retningslinjer med fra Unesco. For at komme på verdensarvslisten - og blive der - er det nemlig vigtigt, at området ved seværdigheden holdes så autentisk som muligt.
Og det kan potentielt gå ud over den grønne omstilling.
Vesthimmerlands Kommune har allerede på forhånd lavet en lokalplan med forskellige zoner, hvor store vindmøller vil blive forbudt.
Ved vikingeborgen Aggersborg betyder det blandt andet, at det bliver forbudt at opføre vindmøller over 25 meter på en strækning over 20 kilometer ved borgen.
Området strækker sig både over land og vand.
Og den plan giver god mening, hvis man spørger Broder Berg, der er museumsdirektør ved Vesthimmerlands Museum.
- Beskyttelse er jo et af hovedformålene med verdensarvslisten. Udsigten oppe fra Aggersborg gør det meget særligt. Herfra har man i vikingetiden kunnet kontrollere gennemsejlingen i Limfjorden, siger Broder Berg og fortsætter:
- Det er den fortælling, der skal bevares, og derfor kan man ikke rejse store vindmøller her.
Grøn energi er vigtigt, men...
Museumsdirektør Broder Berg fortæller, at vikingeborgen Aggersborg har en udsigt, der ikke kan findes andre lignende steder.
- Der er ikke meget bevaret synligt i landsskabet, men Aggersborg var den største og første af sin slags. Den har en meget central beliggenhed i landskabet, som stadig kan opleves i dag, siger Broder Berg.
Broder Berg forstår godt, at der også er brug for at rejse store vindmøller i Danmark for at få bæredygtig energi.
Men han holder fast i, at optagelsen på verdensarvslisten vil være enestående, og derfor skal det prioriteres.
- Hvis Aggersborg bliver optaget på verdensarvslisten, er det ikke "once in a lifetime". Det er "once in time". Vi får en fortælling trukket til Vesthimmerland, der sætter os i samme bås som pyramiderne.
'Tag hensyn til den grønne omstilling'
Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for, at optag på verdensarvslisten kan få betydning for den grønne energi i et område.
Klimaordfører for Enhedslisten Peder Hvelplund synes, at det er et problem, hvis verdensarv står i vejen for den grønne omstilling.
- Jeg har svært ved at se, hvordan det skal kunne genere et kultursarvsprojekt, der handler om en ringborg, at der står en vindmølle 18 kilometer derfra, siger Peder Hvelplund.
- Der bør kunne tages hensyn til, at det også er nødvendigt at opstille vedvarende energianlæg af hensyn til den grønne omstilling, siger han.
Peder Hvelplund mener, at i stedet for at indføre forbudszoner, bør man tage stilling fra vindmølle til vindmølle.
- Så ser man på de konkrete forhold og laver en vurdering derudfra. Derfor har vi også foreslået, at man laver en national strategi for arealanvendelse, hvor man netop udpeger de områder, hvor det er velegnet til, at man opstiller vedvarende energianlæg, siger Peder Hvelplund.