Viktor Axelsen: Når øboere kan springe foran i vaccinekøen, bør OL-atleter også

Også Team Danmark ser ø-løsningen som en mulighed for at gentage opfordringen.

Viktor Axelsen så gerne, at de danske OL-atleter fik en coronavaccine inden OL i Tokyo. (Foto: © Andrew Boyers, Scanpix)

Der var rigtig mange øboere på danske småøer, der i dag glædede sig over, at Sundhedsstyrelsen havde givet grønt lys til at rykke dem frem i vaccinekøen.

Her kan man nemlig - uanset alder - blive vaccineret, og på flere af øerne allerede fra denne uge.

Men når vi nu er begyndt at rykke personer uden for risikogrupper og frontpersonale frem i vaccinekøen, så bør man i den grad også se, om man ikke kan gøre det samme med de atleter, der skal til OL i Tokyo til sommer.

Det mener i hvert fald den danske badminton-stjerne Viktor Axelsen.

- Jeg er lidt ærgerlig over nyheden. Jeg kan godt forstå, at småøerne har fået mulighed for den løsning her, men jeg står uforstående over for, at man, når man begynder at prioritere enkelte grupper, der ikke er i risikogruppen, så ikke kan se OL-atleter som en gruppe, der skal frem i køen, siger Viktor Axelsen, der i 2016 tog en bronzemedalje med hjem fra OL i Rio.

Han understreger, at vaccinationen af OL-atleterne naturligvis ikke skal ske på bekostning af hverken ældre, sårbare eller frontpersonale.

Missede selv EM-finale

Den danske 2017-verdensmester måtte selv se sig selv siddende i et fly hjem til Danmark, efter han 24 timer før EM-finalen i Kiev blev testet positiv for coronavirus.

- Jeg var ikke blevet fløjet hjem fra EM, hvis jeg havde fået den vaccine her. Det, man skal forstå, er, at vi atleter har en begrænset levetid, altså et begrænset antal år, hvor vi kan præstere på topplan. OL for os er alfa-omega. Jeg ville hade at se, at nogle af de danske atleter missede det her, fordi corona ramte dem.

Viktor Axelsen på vej hjem fra EM i Kiev, efter han blev testet positiv for corona.

Men tilbuddet til småøerne begrunder man jo med et logistisk hensyn. Vil vi ikke skabe en glidebane, hvis vi lader jer atleter vaccinere. Det har jo ikke noget med logistik at gøre?

- Jeg kan godt se problemstillingen i det, og jeg har selvfølgelig farvede briller, men vores tid er her og nu. Om ti år kan jeg ikke stå til et OL. Derfor synes jeg, at det er fair, at vi også går ud og siger, at vi også skal have en vaccine nu, siger Viktor Axelsen, der dog efter alt at dømme vil have antistoffer i blodet frem til OL i Tokyo, og derfor på den måde er sikker.

Hvor mange atleter mener du skal vaccineres? Også dem der skal til EM, VM og så videre?

- Jeg tænker OL-atleter og deres stab. Alle dem vi sender afsted, for at atleterne kan præstere. Kigger vi på alle atleter, er det rigtig, rigtig mange. Der synes jeg, at vi bør kigge på OL-atleterne, fordi det er så specielt.

Viktor Axelsen og træner Kenneth Jonassen, da Axelsen sikrede sig en bronzemedalje ved OL i 2016. (Foto: © Marcelo Del Pozo, Scanpix)

Team Danmark håber, at man vil genoverveje

Også hos Team Danmark giver ø-løsningen anledning til at gentage bønnen om, at rykke OL-atleter frem i køen.

- Nu kan vi så se, at man er begyndt at prioritere anderledes end den plan, der var lagt, og så har vi en lille forhåbning om, at vi kommer med i den prioritering, lyder der fra Lars Balle Christensen, der er chef for forbundssamarbejde i Team Danmark.

Sidste uge slog sundhedsminister Magnus Heunicke ellers fast, at de danske atleter ikke ville få en forlomme i vaccinationskalenderen. Det håber Lars Balle Christensen dog, at ø-løsningen vil ændre lidt på.

- Det her er da en god anledning til at genoverveje beslutningen, lyder det.

Hvad siger sundhedsstyrelsen?

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg blev tidligere på dagen interviewet om styrelsens beslutning om at fravige aldersinddelingen på småøerne.

Her blev hun direkte spurgt, om hun kunne forstå, hvis nogle undrede sig over, at øboere kunne komme frem, mens OL-atleter måtte vente. Til det lød svaret:

- Det er ikke sådan, at der er nogen, der kommer foran i køen. Det er sådan, at folk bliver vaccineret på øen, når den aldersgruppe, der er mest vægtende af beboerne, skal have deres vaccine.

Men der er vel nogen, der bliver rykket frem?

- Det er klart, at hvis man tager alle på en ø, og størstedelen af dem er ældre, så vil der være enkelte, der er yngre, og derfor bliver rykket frem, lød det.