Vil altid huske århusiansk skuddrama i 1994

Efter det seneste skuddrama i Finland har mange spurgt sig selv, om det kunne ske i Danmark. Det gjorde det faktisk - for fjorten år siden på Århus Universitet. Et øjenvidne fortæller DR om de dramatiske hændelser i 1994.

Claus Gade Sørensen var øjenvidne til skuddramaet i Århus i 1994. En oplevelse, der senest gentog sig for ham, da han hørte om skudepisoden i Finland i går. (© DR)

Efter det seneste skuddrama i Finland har mange spurgt sig selv, om det kunne ske i Danmark.

Det gjorde det faktisk - for fjorten år siden på Århus Universitet.

Den 5. april 1994 gik en 35-årig studerende amok med et gevær midt i kantinen på universitetets Trøjborg-afdeling. Han dræbte to kvindelige studerende og sårede to andre, før han til sidst skød sig selv på et toilet.

Frokosten afbrudt af skud

Claus Gade Sørensen var på det tidspunkt kunststuderende og befandt sig i kantinen sammen med en veninde, da han pludselig hørte brag og skrig i lokalet ved siden af.

- Vi kigger på hinanden og tænker: "hvad er det der sker?" Så kommer en anden veninde løbende fra den anden del af kantinen, der var delt i en ryger- og en ikkerygerafdeling, og råber: "Han har et gevær!" Så er det, vi ligesom forstår, at det her; det er alvor, fortæller Claus Gade Sørensen til DR.

Flygter gennem hul i væggen

Han får hevet veninden hen over bordet og flygter kravlende på alle fire gennem et lille hul i muren, der er beregnet til at stille sit service, ud til køkkenet.

- Der er nogle, der bliver fanget i lokalet, som gemmer sig bag nogle borde, mens vi flygter ud gennem køkkenet, siger Claus Gade Sørensen.

Claus når slet ikke at registrere, hvem der skyder. Han forsøger at forholde sig til situationen.

- I første omgang tænker man jo ikke: "Det her, det er en mand, der forsøger at slå os ihjel", man tænker, at det kan ikke være rigtigt, eller man tænker, at der er nogen, der er ved at lave en film, eller at det er pinligt, hvis man giver sig til at flygte ud i køkkenet og kravle på alle fire gennem beskidte tallerkener og kopper og knive og glas, siger Claus Gade Sørensen.

Glemmer aldrig oplevelsen

Men det er det, de gør. Han tænker bare på at komme væk og på at få veninden med.

Efter at have flygtet ud gennem køkkenet ringer Claus til politiet, som senere finder gerningsmanden på et af universitetets toiletter, hvor han har skudt sig selv.

- Det her er en oplevelse, som altid vil være i min erindring, og som bliver afspillet, når den her slags ting sker i Finland eller i USA, eller i Tyskland, som vi har hørt om. Det er gudskelov ikke sket i Danmark igen, siger Claus Gade Sørensen til DR.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter