Vil betale for at slippe for klip i kørekort

Et foto i en fartkontrol er fatal, hvis man i forvejen har to klip i kørekortet. Så frakendes kørekortet nemlig betinget. Derfor ser politiet flere tilfælde af, at bilisten forsøger at få andre til at overtage klippet.

Politiet ser alvorligt på, at flere bilister betaler andre for at overtage deres klip i kørekortet for trafikforseelser. (Foto: DR- Johnny Krone)

Desperate bilister er villige til at betale for at få andre til at overtage det tredje klip i kørekortet, skriver Jyllands-Posten.

Det tredje klip på tre år giver nemlig en betinget frakendelse af kørekortet. Dermed skal bilisten til en kontrollerende køreprøve for at beholde kørekortet, og nogle vil gå langt for at undgå det.

Den, der kører bilen på gerningstidspunktet, skal tage straffen, men det kan ofte være svært at fastslå førerens identitet på fotofældens billede. Det får nogle bilister til at få venner eller familiemedlemmer til at erklære sig skyldige.

Hjælper mod betaling

Også via debatfora på internettet, tilbyder trafiksyndere flere tusinde kroner for at andre tager skraldet for en forseelse. Og flere brugere svarer, at de er villige til at hjælpe mod betaling.

Ingen ved, hvor udbredt svindlen er, men årligt sigter dansk politi mellem 10 og 20 danskere for at svindle.

I Storbritannien, Spanien og Frankrig kæmper politiet også en kamp mod problemet. I Frankrig har man taget konsekvensen af sortbørssalget ved at vedtage, at det altid er bilens ejer, der får bøde og klip, og ikke en anden person, som hævdes at have kørt bilen.

Dybt ulovligt

Politiet advarer om, at det er dybt ulovligt, både for den, der tager straffen, og den, der betaler sig fra det.

Ejeren af hjemmesiden fartklip.dk lukkede tidligere på året sin online-tjeneste, efter at at betjent havde oplyst ham om, at det kunne udløse en dom på seks års fængsel at benytte den.

Facebook
Twitter