Vil bevise at hospitalsklovne virker

Hospitalsklovne gør livet lettere for børn på hospitalernes børneafdelinger. Men et forskerhold fra Odense er nu på trapperne med en undersøgelse af, hvordan klovnene rent faktisk virker.

Hospitalsklovne fungerer som børnenes ven, en de kan stole på, siger Karen Meldgaard, der selv er uddannet hospitalsklovn. (Arkivfoto) (Foto: Foreningen Danske Hospitalsklovne)

Mange hospitaler har siden 2005 benyttet hospitalsklovne for at gøre livet lidt sjovere for de indlagte børn.

Men selv om hverken børn, forældre eller de ansatte på børneafdelingerne er i tvivl om, at klovnene hjælper børnene gennem indlæggelsen, så er der ikke nogen større dokumentation for, hvordan hospitalsklovne faktisk virker.

Udenlandske undersøgelser har vist, at klovne kan nedsætte indlæggelsestiden for børnene, men et forskerhold fra Odense Universitetshospital er nu ved at undersøge klovnenes effekt på også personale og pårørende.

Tidsbesparende for personalet

For personalet kan det for eksempel betyde en mindre stressende hverdag, siger Karen Meldgaard, der er næstformand for Dansk Selskab for Medicinsk Humor og som har været med til at starte projektet op.

- Der er virkelig forskel på den tid, personalet skal bruge på at tage en almindelig blodprøve, når klovnen er der og når klovnen ikke er der. Så ser man bort fra al den menneskelige værdi, kan det rent nøgternt også godt betale sig, siger Karen Meldgaard.

Hun håber, at projektets konklusioner vil få det offentlige til at dække udgifterne til hospitalsklovne. Som det er i dag er det udelukkende private pengegivere, der finansierer klovnene.

Der er omkring 30 uddannede hospitalsklovne i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk