Vil du ha' jobbet? Her er 5 gode råd fra eksperterne

Svar på det, som virksomheden efterspørger, og vedlæg ikke dine feriebilleder, lyder det fra to eksperter i jobansøgninger.

Gør dig umage, hvis du vil have foden indenfor i drømmevirksomheden. Sådan lyder et de gode råd til jobansøgningen fra Thomas Kolber, HR-direktør i Københavns Lufthavne A/S og Joan Møller Gerken, jobkonsulent i Aarhus Kommune. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Hvad er do's og hvad er don'ts, når din jobansøgning skal gennem nåleøjet til drømmejobbet?

DR Nyheder har talt med Thomas Kolber, HR-direktør i Københavns Lufthavne A/S og Joan Møller Gerken, jobkonsulent i Aarhus Kommune og samlet de bedste råd til, hvad man skal, og hvad man absolut ikke skal skrive i jobansøgningen.

1. Vis, at du har forstået, hvad virksomheden søger

Den gode ansøgning udmærker sig ved at svare på det, der efterspørges, lyder det første råd fra de to eksperter.

- Man skal vise, at man har forstået, hvad virksomheden efterlyser, og her må man meget gerne komme med konkrete og præcise bud på, hvordan man før har løst lignende opgaver, siger Thomas Kolber.

En betragtning, Joan Møller Gerken tilslutter sig.

- Det er benhårdt arbejde, men man bør gøre sig umage at lave research på virksomheden. Jo mere reflekteret man kan være i forhold til de konkrete arbejdsopgaver det pågældende sted, desto mere får virksomheden lyst til at læse videre.

2. Få læst ansøgningen igennem, inden du trykker send

Både Thomas Kolber og Joan Møller Gerken ser mange eksempler på ansøgninger, der er fyldt med fejl. Og det kan ifølge begge eksperter løses ved en sidste gennemlæsning inden afsendelse.

- Hvis man ikke har læst sin ansøgning igennem, inden man trykker send, så sender man et signal om, at man ikke gør sig umage og er halvsjusket - og det er der ingen virksomheder, der er interesseret i, siger Thomas Kolber.

Han har både set eksempler på ansøgninger med alt for mange grammatik- og slåfejl, og ansøgninger, der er copy pastet, hvor man har glemt at fjerne navnet på den virksomhed, man søgte hos sidste gang.

3. Søg ikke stillingen som ingeniør, hvis du er uddannet elektriker

Ofte er det afgjort på forhånd, hvilken profil virksomheden søger. Ifølge de to eksperter kan man derfor godt komme ud for, at man har skrevet en vildt god sansøgning, men bare har den forkerte profil.

- Vi er desværre også ude for, at nogle søger stillingen som for eksempel pilot, selvom de er uddannet elektriker - og der er det jo helt klart, at man aldrig vil komme i betragtning, lyder det fra Thomas Kolber.

En anden ting, som især de helt nyuddannede skal passe på med, er at flytte perspektivet fra egne behov og over på virksomhedens behov.

- Perspektivet i en ansøgning skal ikke være "what's in it for me" og "hvordan ser jeg mig selv udvikle mig i den her virksomhed". Men det er desværre en fejl, vi ofte ser, fortæller Joan Møller Gerken.

4. Pas på med at skrive alt og ingenting

Tit og ofte ønsker man som ansøger at fremhæve så mange kvalifikationer som muligt, men pas på at det ikke ender i alt og ingenting, lyder rådet fra eksperterne.

- Man får tit skrevet en masse kvalifikationer frem, som i sidste ende ender med at ophæve sig selv. For eksempel " jeg kan lide at arbejde alene og i grupper", og " jeg er systematisk, analytisk og kreativ", og det giver ikke et tydeligt billede af en personlig kompetence, lyder det fra Joan Møller Gerken.

5. Gem feriebillederne til du er ansat

Ifølge eksperterne gør mange ansøgere sig ihærdige forsøg på at fremstå friske og frejdige - en øvelse, der kan gå hen og tage overhånd.

- Man vil naturligvis gerne møde ansøgeren i ansøgningen og få mulighed for at danne sig et så realistisk billede af vedkommende som muligt, lyder det fra Thomas Kolber.

- Men det tager overhånd, når man vælger at invitere helt indenfor ved for eksempel at vedlægge feriebillederne, siger han.

På den anden side har han dog flere gange oplevet at blive meget skuffet, når ansøgeren slet ikke viser sig at stemme overens med, hvad der står i ansøgningen.

- Man bliver altså noget skuffet, når man møder personen, som solgte sig selv på at være serviceminded, og man så ikke kan trække et ord ud af vedkommende, siger Thomas Kolber.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter