Kostråd siger, vi skal spise flere bælgfrugter, men vi køber dem ikke: Her er fem opskrifter

Danskerne køber i dag, hvad der svarer til 8 gram bælgfrugt om dagen. Kostråd anbefaler 100 gram.

(Foto: © Dr Østjylland)

Det halter gevaldigt med at få spist 100 gram bælgfrugt om dagen, som de klimavenlige kostråd anbefaler. Mest fordi, vi mangler inspiration, siger eksperter.

Selvom kostråddene efterhånden er to år gamle, og siger, at vi skal spise flere klimavenlige bønner, så oplever flere grossister, at der ikke er ret stor efterspørgsel.

Derfor får du her et idékatalog med nogle af de retter med bælgfrugter, DR's brugere bedst selv kan li':

Anjas chokocreme med sorte bønner

(Foto: © PRIVATFOTO)

- Jeg spiser ikke raffineret sukker - og derfor ikke nutella. Øv.

- Så når jeg virkelig får lyst til noget sødt, laver jeg denne chokocreme med blandt andet én dåse sorte bønner, nogle dadler, rå kakaopulver og peanutbutter.

- Blend og spis på brød eller smør det på noget lækkert brød. Et godt tip er også at bruge det som kagecreme i for eksempel en Othellolagkage. Eller som glasur.

Sandras bønnevafler

(Foto: © PRIVATFOTO)

- Jeg laver vafler med limabønner. De skal bare blendes i vaffeldejen sammen med de andre ingredienser til en almindelig vaffeldej.

- Hvis det skal være vafler til frokost eller aftensmad, bruger jeg samme dej med spinat. Skal det være morgenmad eller mellemmåltid, putter jeg sød kartoffel i.

(Foto: © PRIVATFOTO)

Britas Beluga-bolognese

(Foto: © PRIVATFOTO)

- Jeg laver en bolognese til pasta med Belugalinser i stedet for kød. Jeg har store børn og de unge mennesker spiser mindre kød. Så er det dejligt at kunne blive inspireret og lave noget, der smager supergodt.

Christines kikærtesmoothie

(Foto: © PRIVATFOTO)

- Jeg putter en håndfuld kikærter i min smoothie med jordbær, hindbær og en sjat æblejuice. Og så wrom wrom med stavblenderen. Hvis bærrene er frosne, kan man sætte det hele i køleskabet om aftenen og så blende om morgen. Hurtig og sund morgenmad, der mætter.

- Børnesikret: Min datter har drukket den hvert år i 5 år. Hun er 12 år.

- Tip: Jeg koger et kilo kikærter ad gangen og fryser dem i små portioner.

Brittas bedste bælgfrugts-tips

(Foto: © Dr Østjylland)

Kok og opskriftsudvikler for Arla Britta Surland ved alt, der er værd at vide om bælgfrugter.

- Nogle af de bønner, vi importerer langt væk fra, er meget gamle. Måske 10 år gamle. Hvorimod de danske mest sandsynligt er høstet sidste år, så de danske bælgfrugter er meget friskere.

- Hvis du gerne vil spise flere bælgfrugter, er bønner eller linser som pasta et alternativ. De fås i alle mulige forskellige afskygninger, for eksempel hestebønnepasta. Det er nemt, og du kan bruge dem fuldstændigt ligesom almindelige pastaskruer.

- Linser er totalt geniale, for de skal nemlig ikke udblødes. Min yndlingsting med linser er linsebøffer, som er mega gode i en burger. Det er bare kogte linser, som du for eksempel kan vende med ost, nogle flere grøntsager eller krydderier. Steg dem helt sprøde på en pande, så vil alle elske linsebøffer.