Vil du være min sugardaddy? Teenagere hænger 59-årig mand ud på nettet

Mandens familie mener, at teenagere har udnyttet, at den 59-årige mand er retarderet.

Beskederne herover kommer fra danske teenagere og er sendt til en 59-årig dansk mand på Facebook.

De seneste måneder er manden blevet kendt blandt børn og unge på sociale medier. Videoer og billeder af ham er blevet eftertragtet, og det giver likes og kommentarer at dele dem.

- Manden er jo hængt ud på alle de her ungdomsgrupper, så vi snakker om plus 100.000, der har set hans nøgenbilleder efterhånden.

Det fortæller Jan Lauritsen, der er leder af foreningen Pulterkammerets aktivister. En forening, der blandt andet holder øje med, hvordan teenagere opfører sig på sociale medier i Danmark.

Men hvorfor er den 59-årige mand pludselig blevet så udbredt, at han florerer i op mod 100.000 teenageres newsfeeds på Facebook? Og hvad ligger bag?

Min bror er retarderet

I jagten på, hvad der ligger bag, har DR taget kontakt til den 59-årige mand og hans familie, som består af hans mor og søster. Manden ønsker at være anonym. Herunder bliver han derfor kaldt for Søren, og DR har af samme grund valgt ikke at nævne søsterens navn.

Søren og hans familie har deres egen forklaring på, hvorfor videoer og billeder af Søren er blevet interessante for teenagere at dele, like og kommentere.

- Min bror er retarderet, fortæller Sørens søster.

Sørens søster ser på de videoer, der florerer af hendes bror på nettet. (Foto: © Dr, dr)

Lokket i en fælde

Søren har ikke nogen officiel diagnose, men hans søster og mor vurderer, at han mentalt er udviklet som en 13-årig. Søren er på førtidspension og bor for sig selv, men det er hans mor, der styrer hans økonomi. Selv betegner Søren sig som ”speciel”.

Søren, hans mor og søster mener, at Søren er blevet udnyttet. Først af nogle unge piger. Siden af en stor flok danske teenagere.

- Han er i den grad blevet lokket i en fælde. De har lynhurtigt kunne se, at ham her kan vi lave fis med, og så har de udnyttet det på den groveste måde, siger Sørens søster.

Spændende at få venner

I dag findes der mindst seks videoer på nettet af Søren, som bliver delt igen og igen. På en af dem leger han fuld, på en anden siger han godnat på engelsk og på en tredje synger han et pigenavn.

Men på to af videoerne siger Søren sjofle og grove ord af seksuel karakter. Derudover florerer der to nøgenbilleder af ham.

I de videoer, som DR har fundet med Søren ser man kun hans ansigt som her eller også hans overkrop, men ikke hele kroppen.

Søren husker ikke selv, hvornår det hele startede. Men han forklarer, at det begyndte med, at nogle unge spurgte, om han ville være med i en chat. Det sagde han ja til. Efter chatten ringede eller skrev pigerne til ham, fortæller han til DR.

- Kan vi ikke være venner? Kan du ikke give en video til mig? På daværende tidspunkt synes jeg, at det var spændende at få venner. Jeg var bare ikke klar over, at det ikke var venner.

Ifølge Søren var det teenagernes ide, at han skulle sende billeder, hvor han var nøgen, og det var nogle pigers ide, at hun skulle sige seksuelle ord på videoerne. Søren forklarer, hvad pigerne ifølge ham bad ham om at sige:

- Det kunne jo være, altså kan du ikke sige, at du knepper mig.

I begyndelsen blev glad Søren glad for al den opmærksomhed, han pludselig fik, fortæller han:

- Man følte sig jo som en form for populær lige pludselig. Det var spændende i starten. Men så blev det ikke særlig rart.

Sørens Facebook på vrangen

For at undersøge mere om, hvad der er foregået, har Søren og hans familie givet DR lov til at undersøge Sørens Facebook-profil. Også omme på den side, der ikke er offentlig og ellers er beskyttet af et password.

På profilen kan man se kommunikation tilbage til november 2016. Før da havde Søren en anden Facebook-profil, men han siger til DR, at han ikke kan huske, hvilken mail og hvilket password der er knyttet til den profil. Det er altså kun dele af kommunikationen forud for, at Søren blev kendt blandt teenagere, DR har kunnet se.

På Sørens nuværende Facebook-profil gemmer sig venneanmodninger, ubesvarede beskeder og samtaler mellem teenagere og Søren.

Her er et udpluk af de beskeder, der ligger fra teenagere i foråret 2017. Beskeder, Søren aldrig har svaret på. Alle børnenes navne er opdigtede af hensyn til børene selv:

Det er altså både piger og drenge, der i løbet af foråret kontakter Søren. Mange af dem for at få en video.

- Det kunne være tre til fire stykker om dagen. De blev ved. Men jeg endte med at sige, at nu er videofabrikken lukket. Så blev de sure: Ej kom nu, en til, bare lige en til, fortæller Søren.

På Facebook-profilen fremgår det, at det er de færreste beskeder, som Søren svarer på. Men i slutningen af februar har han en dialog med en teenagepige, som vi her kalder "Sara":

Den video, som "Sara" ender med at få, er ikke af seksuel karakter.

Stor i hemmelige grupper

Det er først i marts i år, at Søren bliver klar over, at "Sara" og andre teenagere, der har fået videoer af ham, ikke beholder dem for sig selv. De deler dem.

Efterspørgslen på delbart indhold med Søren er særlig stor i hemmelige og lukkede grupper på Facebook. Det viser DR’s gennemgang af opslag i grupperne:

Den største gruppe hedder Offensimentum og har omkring 100.000 medlemmer – primært danske teenagere.

I uge 25 i 2017 havde Facebook-gruppen Offensimentum 99.558 medlemmer.

Offensimentum er bygget op som et negativt fællesskab, hvor det handler om at være offensiv. Det forklarer Lykke Møller Christensen, der er ekspert i børn og unges adfærd på sociale medier. Hun har fulgt med i Offensimentums udvikling de seneste to år.

- Det handler om at hænge folk ud og svine folk til og så være fælles om at støtte hinanden i det negative, like hinandens negative adfærd og opmuntre til, at det bliver værre og værre, siger hun.

I det negative fællesskab giver det likes at dele krænkende billeder af andre, og det giver likes at mobbe groft og chikanere.

Inden for de seneste måneder er DR blandt andet stødt på følgende indhold i de lukkede, grænseoverskridende grupper - foruden videoer og billeder af Søren:

  • Billeder af personer, der er blevet pisket under sex.

  • En video med en gris, der bliver halshugget i et asiatisk land.

  • En video med en mand med down syndrom, der viser sin tissemand.

  • Den dræbte danske pige, Emilie Meng, der bliver udråbt til Danmarksmester i gemmeleg.

  • Efterspørgsler og deling af nøgenbilleder.

  • Teenageren Jonas Schmidt, der blev fundet død i vandet ved Frederiksværk Havn i april, bliver sammenlignet med tegneseriefisken Nemo fra filmen 'Find Nemo'. Nu bare under navnet Find Jonas.

  • Tilsvining af navngivne teenagere.

  • En video af folk, der bliver kørt ned af tog.

Let at lade sig rive med

Hjemme hos Sørens mor i Nordvestsjælland sidder hans søster i dagligstuen med sin telefon og ser en af de populære videoer med sin bror. Hun hører nogle få sekunder, så stopper hun lyden.

- Jeg kan ikke holde ud at høre det. Det kan jeg simpelthen ikke, siger søsteren.

Hun fandt ud af at hendes bror var blevet til underholdning, da en teenager tilbage i marts lagde en video ud med Søren på Sørens egen væg på Facebook.

Indholdet af videoen står klart i søsterens erindring.

- Min storebror taler meget grimt. Han taler til en ung pige, og hvad han vil gøre ved hende.

Da søsteren havde set videoen dengang i marts, kontaktede hun hurtigt sin bror for at høre, hvad der lå bag. Hun mente ikke, at han havde forstået, hvad det var, han havde gjort.

Hun har i dag sit eget bud på, hvorfor Søren ikke bare ignorerede henvendelserne fra teenagerne.

- Forestil dig at sidde i en lejlighed alene, være retarderet og ikke have noget socialt liv, og så blive revet ind i sådan en gruppe. Så er det jo nemt nok at lade sig rive med. Han følte lidt, at han var ”king of the world”.

Pustet til ilden

I et forsøg på at stoppe delingerne af videoerne skrev Sørens søster i marts til en ung dreng, der kommenterede videoerne på Sørens Facebookside.

Men det hjalp ikke.

- Jeg troede, at jeg havde appelleret til de unge mennesker om at stoppe. Det viste sig åbenbart, at jeg havde pustet til ilden i stedet, siger søsteren.

Søren på Spotify

Efter beskeden til den unge mand har Sørens søster fundet ud af, at der ligger videoer af Søren på videotjenesten Youtube, og at Sørens stemme hitter på musiktjenesten Spotify.

En 16-årig dreng har lagt et nummer ud på Spotify, hvor Sørens seksuelle udtalelser fra en video er blevet mixet sammen med beats.

Bagefter har den 16-årige i maj i år lagt sangen ud i Facebook-gruppen Offensimentum med ordene: Bliv våd med ”Søren”.

Og en anden delte den videre med kommentaren: legenden er på Spotify:

I løbet af juni bliver sangen fortsat delt på Offensimentum, og den er nu blevet lyttet 37.000 gange på Spotify.

Pæne børn

Sideløbende stiger antallet af følgere på Sørens Facebook-side. Nu har han 1.577 følgere, hvoraf langt størstedelen er teenagere.

I dagligstuen i Nordvestsjælland scroller Sørens søster henover skærmen på sin telefon. Hun undersøger, hvem Sørens følgere er.

- Når man kigger på deres profiler, er det gymnasieelever. De går på ungdomsskoler og efterskoler. Det er pæne, pæne børn. Det er jo ikke gadebørn det her.

Glemmer mennesket bag

Ekspert Lykke Møller Kristensen har set videoerne af Søren florere i Offensimentum og i andre grupper på nettet, hvor de er blevet delt af teenagere.

- Det er et eksempel på, at de virkelig glemmer, at det er et menneske i den anden ende, og at man er villig til at udnytte er andet menneske for at mødes i noget negativt og sidde og grine af andre sammen, siger hun.

Samtidig vurderer hun, at det er noget, der kommer mere af.

- Jeg er stødt på, at man arbejder indædt på at få en person til at dele enten en video eller et billede af sig selv. Og lige så snart personen har gjort, så deler man det videre. Det er et fænomen, der virkelig breder sig nu.

Gjorde det for sjov

DR har kontaktet flere af de teenagere, der har skrevet til Søren. DR har for børnenes skyld valgt at gøre dem anonyme, og deres forældre har sagt ok til, at vi bruger deres citater.

"Sara", som skrev med Søren tilbage i februar og fik en video fra ham, viser sig at være 14 år. Hendes mor fortæller, at "Sara" delte videoen i en gruppe på Facebook, der er døbt efter Søren, og at den derfra er blevet delt videre af andre.

- Hun havde ikke tænkt over konsekvenserne af det. Det er det svar, jeg har fået, fortæller moren til DR.

En 13-årig pige siger, at det bare var for sjov, at hun skrev til Søren, og at hun troede, at han var pædofil.

Lød som et digt

Den dreng, som Sørens søster skrev en besked til, er 17 år. Han fortæller, at han selv efterspurgte en video af Søren.

- Jeg synes, at den var sjov at høre. Det lød som et digt, og han gik virkelig i dybden med det seksuelle, siger han.

Han fortæller, at han lagde søsterens besked ud på Offensimentum.

- Jeg mente det seriøst, at det skulle stoppe, men der var mange, der troede, at jeg gjorde det for at gøre grin.

I dag kan han godt se, at spøgen gik for langt.

- Det er ikke fair, at han er blevet hængt så meget ud, siger den 17-årige.

- Ikke for at krænke

Den 16-årige dreng, der står bag sangen med Søren på Spotify, fortæller, at han så videoerne på Facebook.

- Jeg synes selvfølgelig, at det var sjovt og blev spurgt, om jeg kunne lave noget grinern med det og endte med at lave den her sang. Det var ikke for at krænke ham, siger den 16-årige, der gerne vil være anonym.

Han forklarer sig også med, at han ikke havde tænkt over, at Søren kunne være retarderet, og at han havde hørt, at Søren har taget kontakt til mindreårige piger – og ikke kun omvendt.

DR har bedt ham om dokumentation for, at Søren skulle have taget initiativ til seksuelle samtaler, men det har den 16-årige ikke kunnet finde.

Han vil nu se, om han kan få kontakt til Søren og hans familie for at sige undskyld. Samtidig oplyser den 16-årige til DR, at han nu har fjernet sangen på Spotify.

Hokus pokus

På Sørens Facebook-profil, DR har fået adgang til, er der ingen eksempler på, at Søren selv opfordrer til noget af seksuel karakter.

Søren afviser også, at han i andre fora har bedt om noget seksuelt fra mindreårige, og han siger til DR, at det altid er teenagerne selv, der har bedt om, at han skulle sende en video, hvor han siger noget seksuelt.

"Søren" ved sin mors spisebord. (Foto: © Dr, dr)

Hans søster tror på, at hendes bror taler sandt, og er rystet over, hvad han er blevet udsat for.

- Det er hærværk på et menneske, som sidder og er sårbar. Det er, hvad der er sket.

Hun har overvejet at gå til politiet, men er bekymret for, hvordan politiet vil se på sagen.

- Selvfølgelig overvejede jeg at gå til politiet, men min bror er myndig, og min bror har gjort – noget, han ikke skal gøre. Som måske kunne virke seksuelt krænkende på piger som måske ikke er over den seksuelle lavalder. Det er ikke i orden, det er faktisk forbudt her i landet, så jeg skal jo nødigt have min bror i fængsel for det her. Det er en grov spøg.

Selv håber Søren, at han kan få det hele til at forsvinde.

- Jeg ville gerne kunne bruge en tryllestav og sige hokus pokus væk med lortet.