Vil flytte lig til muslimsk gravplads

Flere ønsker at få deres afdøde muslimske pårørende flyttet til den muslimske gravplads ved Brøndby. Men fonden bag gravpladsen fraråder det, og det kan blive svært at få lov.

Muslimsk afdeling på en dansk kirkegård. Gravpladsen i Brøndsby står klar, men er endnu ikke indviet.

Flere pårørende ønsker at få flyttet deres afdøde muslimske familiemedlemmer fra almindelige kirkegårde til den nye muslimske begravelsesplads i Brøndby, skriver Kristeligt Dagblad.

Det siger Kasem Ahmad, som er formand for Dansk Islamisk Begravelsesfond, som repræsenterer 24 organisationer bag pladsen.

- Jeg har vel personligt fået en fem-seks henvendelser indtil videre. Men flytning af lig er ikke noget, vi anbefaler, siger han.

Svært at få lov

Flytning af lig er ikke direkte forbudt ifølge islam, men Kasam Ahmad siger, at Begravelsesfonden finder det uetisk, og mener også, at det vil rippe op i sorgen.

Det beror altid på en konkret afgørelse, om man kan få lov til at flytte sine pårørendes lig. Men ifølge biskop Erik Norman Svendsen fra Københavns Stift er det ikke nemt at få lov.

- Som udgangspunkt er lovgivningen temmelig restriktiv, blandt andet af hensyn til gravfreden, siger biskoppen.

Få lig bliver flyttet

I Kirkeministeriet vurderes det, at der normalt kommer en til to ansøgninger om flytninger af lig om året. Det handler oftest om en kiste, der er nedsænket i en forkert grav eller et gravsted, som ikke kan forlænges.

Den nye muslimske gravplads står i dag færdig, men er endnu ikke indviet. Det vil ske meget snart.