Vil have kød fra ikke-bedøvede dyr mærket

Herhjemme bedøves alle køer inden de slagtes. Men i det øvrige EU er det kun hver fjerde ko, der bedøves. Dyrenes Beskyttelse vil have kødet mærket.

(Foto: © Rob_W, Stock.xchng)

Lyden af en boltpistol er det sidste en ko hører, inden den bliver slagtet i Danmark.

Boltpistolen bedøver dyret, før den får halsen skåret over.

Og det er vigtigt, mener dyrlæge Inger Lund Overgaard fra Dyrenes Beskyttelse:

- Set med vores øjne, er det fuldstændigt uacceptabelt, at man kan finde på at aflive dyr, uden at man først bedøver dem, sig hun.

Masser af kød fra ikke-bedøvede dyr

Men i supermarkedernes kølediske ligger der masser af kød fra dyr, der ikke er blevet bedøvet før slagtningen.

I mange EU-lande, er det meget almindeligt at slagte uden bedøvelse.

I Belgien gælder det 75 procent af køerne, i Frankrig 41 procent og i Irland, som er et af de lande vi importerer mest oksekød fra, er det 34 procent. Det viser nye tal fra EU-Kommissionen.

Birte Broberg fra Fødevarestyrelsen siger, at bedøvelsen gør en stor forskel, fra det øjeblik halsen bliver skåret over på dyret:

- De er ved bevidsthed i både tre og fire minutter og kan både føle smerte og angst, forklarer hun.

Mærkning

De store europæiske forskelle på, hvor ofte - eller sjældent - dyr bedøves får slagtning, får nu Dyrenes Beskyttelse til at foreslå, at der bør være mærker på kødet i køledisken, så man kan se om dyret har været bedøvet:

- Forbrugerne har altså krav på at vide, at der er lande, hvor man ikke bedøver før slagtning, siger Inger Lund Overgaard.

Derfor bør der være mærker på kødet i supermarkedet, så man kan se, om dyret har været bedøvet, mener Inger Lund Overgaard:

Netop sådan en mærkningsordning forsøger EU-parlamentarikeren Dan Jørgensen fra Socialdemokraterne at få igennem i hele EU.

- Det skal fremgå helt tydeligt af indpakningen, at det her kød kommer fra et dyr, som ikke blev bedøvet før slagtning. Så har forbrugerne en mulighed for, at fravælge kødet, siger Dan Jørgensen.