Vilde sving i karakterkrav: Flyt og kom ind på drømmestudiet

I København kræver det 10,1 i gennemsnit at læse Sociologi, mens alle er optaget i Aalborg.

Ansøgere, der gerne vil læse et bestemt fag, kan med fordel flytte til andre dele af landet for at komme ind på drømmestudiet. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Hvis din drøm er at læse Sociologi, Erhvervsøkonomi, eller Samfundsfag i København, men du blev afvist på grund af for lave karakterer, så kan det være, du skal rette blikket nordpå.

For på Aalborg Universitet er der ingen karakterkrav til de selvsamme uddannelser, og på Samfundsfag og Erhvervsøkonomi er der sågar ledige pladser, fremgår det af tal fra Den Koordinerede Tilmelding.

- Vi havde allerede meldt ud inden ansøgningerne blev sendt, at der var fri adgang på de studier, hvis man levede op til de øvrige adgangskrav. Derfor er alle blevet optaget, selvom vi havde mange ansøgere, fortæller Helle Thomsen, der er områdeleder for studiekontoret.

Begrænsning fra 2015

Ansøgere, der drømmer om en plads på sociologi, skal dog ikke glæde sig for tidligt til næste år. Her vil der nemlig være adgangsbegrænsning på sociologiuddannelsen i Aalborg.

- Vi har nået en kapacitetsgrænse, så vi bliver nødt til at begrænse optaget, hvis ikke kvaliteten skal sænkes, siger Helle Thomsen.

Hun tør dog ikke spå om, hvor højt et karaktergennemsnit der skal til for at komme ind.

Ledige pladser i Rønne

De tre studieretninger på Aalborg Universitet er dog langt fra de eneste, hvor det kan betale sig at kigge andre steder hen end de store byer.

Eksempelvis kræver det 9,5 i gennemsnit at læse til sygeplejerske på Professionshøjskolen Metropol på Frederiksberg, mens de fortsat har ledige pladser på sygeplejerskeuddannelsen på Bornholm. Havde man søgt ind i Nykøbing Falster, havde man klaret cuttet med et gennemsnit på 4.

Københavnere bliver i København

Hans Skifter Andersen, der har forsket i danskernes mobilitet på Aalborg Universitet, fortæller, at unge generelt har en høj villighed til at flytte sammenlignet med andre aldersgrupper. Men der er også plads til forbedringer.

- I København er de nok ikke lige så villige til at flytte til Nordjylland, som den anden vej rundt. Og generelt gælder det, at når de unge flytter for at studere, så flytter de fleste til den nærmeste store by, siger han.

Han påpeger, at mobiliteten også afhænger meget af, hvilket fag ansøgere ønsker at komme ind på.

Mobilitet afhænger af fag

Den vurdering kan Helle Thomsen genkende fra sit arbejde med studievejledningen på Aalborg Universitet.

- Hvis det er et lille fag som eksempelvis Musikterapi, som kun udbydes i Aalborg, eller hvis det er et fag som Medicin, hvor det er meget svært at komme ind, så er de unge meget mobile, siger hun.

Til gengæld er de unge knap så mobile, hvis der er tale om fag, som det er mindre svært at komme ind på. Her er de i højere grad tilbøjelige til at vælge et alternativ i samme område, siger Helle Thomsen.

Facebook
Twitter