Vilks dagen derpå: Angrebet var lige til en Hollywoodfilm

Skuddramaets konsekvenser gik slet ikke op for deltagerne ved debatarrangement før senere, siger tegner.

Tegneren Lars Vilks har levet under massiv beskyttelse, efter han tegnede profeten Muhammed som en hund. (© DR Nyheder (arkiv))

- Da jeg blev hevet væk fra Krudttønden i en politibil, og vi kørte i en form for konvoj med blå blink og udrykning igennem København, mindede det om en oplevelse i en film. Det er ikke virkelighed, men noget lige til en Hollywoodfilm.

Sådan beskriver den svenske Muhammedtegner Lars Vilks den første tid efter skuddramaet midt i debatarrangementet på kulturcenteret Krudttønden i København.

Han har det dagen efter den dramatiske begivenhed godt, men er påvirket af den tragiske hændelse, forklarer han.

- Jeg sad og lyttede til foredraget, da der pludselig lød høje brag. Der var ikke rigtig nogen, som forstod, hvad det var. Men livvagterne reagerede straks, fordi de kunne kende lyden, de hørte, siger han til DR Nyheder.

Lars Vilks kom uskadt fra kulturcenteret på Østerbro, mens en civil borger døde af skudene.

Blev sendt ind i kølerum

Der gik dog et godt stykke tid, før sagens dødelige alvor gik op for ham. Lynhurtigt efter en længere skudsalve blev affyret mod indgangen til Krudttønden, blev han og andre deltagere af livvagter nemlig sendt i sikkerhed i et kølerum.

Her havde de ovenikøbet overskud til at joke lidt med situationen, hvor de er nødt til at ligge ned inde i rummet.

- Det er jo en meget mærkværdig situation, at vi er havnet i et kølerum. Det virker en smule morsomt og uvirkelig, siger Lars Vilks.

- Der var egentlig ikke nogen panik, og ingen skreg. Og jeg blev ret hurtigt klar over, at man havde kontrol over situationen. Vi blev bevogtet af flere politifolk med pistolerne trukket, og da er det ikke sandsynligt, at nogen kommer ind. Samtidig kommer der flere politifolk til. Det hele er faktisk overstået ret hurtigt, fortæller Lars Vilks.

Vidste ikke mand var dræbt

Ifølge Lars Vilks virkede det efter kort tid som om, det var sikkert at gå udenfor, men deltagerne var nødt til at vente, til politiet havde sikret området.

- Der går en halv time, før man beslutter at transportere os til et sikkert sted. Der er en del aktivitet omkring døren, hvor der kommer en politimand ind, som er blevet skudt, men han arbejder stadig videre, siger han.

Derfor vidste han ikke, hvad der var foregået uden for bygningen, hvor borgeren var blevet dræbt.

Selv er han overbevist om, at han var gerningsmandens egentlige mål.

Ser det som et kunstprojekt

Lars Vilks lader sig ikke kue af attentatet og ej heller af, at han må leve under konstant beskyttelse. Og måske har han affundet sig med sin skæbne, fordi han opfatter truslerne mod ham som et kunstprojekt, forklarer han.

- Det skaber en vis distance til det. Men det kommer selvfølgelig tættere på, når man forstår, at der faktisk var nogen, som skød, siger Lars Vilks.

Politiet antager, at man nu har identificeret den formodede gerningsmand, som menes at stå bag både angrebet på Krudttønden og skudepisoden senere sent lørdag nat ved synagogen på Krystalgade i København.

Her blev en vagt dræbt af skud.

Efter en intens menneskejagt lokaliserede politiet i nat den eftersøgte, som blev dræbt efter at have åbnet ild mod politiet.

BILLEDER Skuddrama på Østerbro

 • Skuddene faldt mod Krudttønden omkring klokken 15.30. (© Scanpix)
 • Der blev afholdt debatarrangement om ytringsfrihed i Krudttønden, da skuddene blev affyret. Den svenske tegner Lars Vilks, der tidligere har tegnet profeten Muhammed som en hund, deltog i arrangementet. (© Scanpix)
 • Politiopbud med hunde umiddelbart efter der var blevet affyret skud mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. (© Scanpix)
 • Kriminalteknikere arbejder efter skudepisoden. (Foto: Claus Bjorn Larsen © Scanpix)
 • Området fra Gunnar Nu Hansen Plads til Jagtvej blev afspærret efter episoden. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)
 • En civil blev dræbt og tre betjente såret. (Foto: Lars Rønbøg © Getty Images)
 • Politi med hunde gennemsøger området nær gerningsstedet. (© Scanpix)
 • Politi gennemsøger området omkring gerningsstedet. (Foto: Mathias Øgendal © Scanpix)
 • Stærkt bevæbnet politi gransker området. (Foto: Mathias Øgendal © Scanpix)
 • Tre betjente blev såret og en civil person blev dræbt. (Foto: Claus Bjorn Larsen © Scanpix)
 • Mens kriminalteknikere gennemsøger området, er politiet på jagt efter en enkelt gerningsmand. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)
 • Statsminister Helle Thorning-Schmidt holder pressemøde ved kulturhuset. (Foto: Claus Bjorn Larsen © Scanpix)
 • Tungt bevæbnet politi er mødt op på Østerbro. (Foto: Lars Rønbøg © Getty Images)
1 / 13
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk