Ville have job og undgå en eksamen: Studerende sigtet for dokumentfalsk

To studerende er sigtet for henholdsvis at have ændret i karakterer og forfalsket lægeerklæring.

To studerende er sigtet for dokumentfalsk. (Arkivfoto) (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Københavns Politi har sigtet to studerende for dokumentfalsk.

Københavns Politi oplyser, at de to er sigtet for at have forfalsket henholdsvis flere karakterer og en lægeerklæring, og at de er blevet opdaget af deres uddannelsessted i København.

Den første studerende, en 24-årig mand, skal ifølge politiet have gjort det for at få et studiejob. Manden har muligvis photoshoppet sine karakterer.

Det andet forhold handler om en kvindelig studerende på 25 år, der ifølge sigtelsen ad to omgange har forfalsket en lægeerklæring for at undgå en eksamen. Det er sket, ved at den 25-årige kvinde har genbrugt tidligere lægeerklæringer, pyntet på dem og brugt dem igen.

Risikerer fængsel op til 40 dage

Og det er en dybt alvorlig sag, siger vicepolitiinspektør Thomas Tarpgaard fra Københavns Politi.

- Straffen for dokumentfalsk er forskellig fra sag til sag, men praksis er, at man får mellem 30 og 40 dages fængsel, og det kan også være ubetinget alt efter sagens karakter, siger Thomas Tarpgaard.

Politiet går ud med denne sag netop for at advare de unge.

- Vores ærinde er af forebyggende karakter - det er en dum måde at få ødelagt sin fremtid, siger Thomas Tarpgaard.

Ifølge politiet har de alene i Københavns politikreds haft 30-40 sager om året de seneste par år om dokumentfalsk, der har 'uddannelsesmæssig karakter'.

- Det kan måske virke som noget banalt - at forfalske papirer for at få et studiejob eller undgå en eksamen. Men vores samfund i dag er i høj grad bygget op om tillid, hvor vi stoler på de ting, vi hører og ser - og de dokumenter, vi får i hånden. Den tillid er på spil og bliver brudt her, og det er ret alvorligt, siger Thomas Tarpgaard.