Vinslot mellem fjord og snedækkede fjelde: Klimaforandringer gør det utænkelige muligt

2.500 kilometer nord for franske Bordeaux dyrker nordmændene vin.

Et godt stykke oppe i Norge – på en skråning med udsigt over en glitrende fjord og snetoppede fjelde – går en ældre herre med panamahat og et matchende hvidt fuldskæg.

Han nipper blade af rankerne på sine vinmark, og selvom klokken kun lige har passeret middag, er her varmt.

- 31 grader, konstaterer han, efter at have tjekket termometeret.

- Den ideelle temperatur for druer er 28 grader, så lige nu er det faktisk lidt for varmt, siger han så.

Manden hedder Bjørn Bergum, og han er ejer en af de nordligste vingårde i verden. Den ligger i den lille by Slinde på 61 grader i nordlig bredde – på linje med det sydlige Grønland og Alaska.

Bjørn Bergum og hans kone Haldis Nedrebø begyndte at dyrke vin for seks år siden. I starten rystede folk på hovedet, men efterhånden er de fleste overbevist om, at det slet ikke var så dumt endda.

Sidste år høstede de to ton druer, og deres vine har vundet flere priser.

Den varmeste vinter

Historien om Bjørn Bergums vin er en kuriøs succesfortælling, men den er samtidig et billede på, hvordan den globale opvarmning er begyndt at ændre Norge.

I gennemsnit er temperaturen i Norge steget 1,3 grader de sidste 35 år, og for hvert år bliver der kortere mellem vejrrekorderne.

Vinteren i år tog en af dem. Det blev den varmeste vinter, der er målt nogensinde med en gennemsnitstemperatur 4,3 grader over normalen.

I de her dage oplever Norge også hedebølge mange steder i landet med temperaturer over 30 grader. Der er udsendt varsler om risiko for skovbrande i hele den sydlige del af landet, og i morges lagde Meteorologisk Institutt billeder op af græsplæner, der allerede nu er gullige og afsvedne.

Et af de steder, hvor det varmere klima tydeligst kan ses, er på Norges mange gletsjere, som krymper år for år. I gennemsnit har gletsjerne trukket sig næsten 200 meter tilbage over de sidste 10 år. En af de hårdest ramte er Nigardsbræen, der ligger 50 kilometer fra Slinde. Den har i løbet af det sidste årti trukket sig over 500 meter tilbage.

En fordel for os

Men for Bjørn Bergums druer er det godt, at somrene er blevet varmere og varer længere.

- I går skrev en på Facebook, at vores stokke lige nu så ud til at være ligeså langt fremme som i Sydeuropa, siger han.

- For os, der arbejder med druer, er den globale opvarmning jo faktisk en fordel, siger Bjørn Bergum.

- Men det kan selvfølgelig være frygteligt for mange andre, siger han.

Det gælder for eksempel hans vinkolleger længere sydpå, som lige nu kæmper med at finde ud af, hvordan deres druer skal klare sig i fremtiden.

- I Frankrig, Spanien og Italien kæmper de jo med for meget varme. De har de her intense periode med 46 grader, som tørrer druerne ud, siger han.

Bjørn Bergum dyrker 55 forskellige druesorter på sine marker ved Sognefjorden.

Det varmere klima betyder heller ikke kun mere sol, men også mere og heftigere regnvejr. Den slags har endnu ikke ramt vinproduktionen i Slinde, men nogle kilometer derfra fik en frugtbonde – der har eksperimenteret med at dyrke abrikoser og ferskner – ødelagt en stor del af sine marker af oversvømmelser.

En af Danmarks førende klimaforskere professor Sebastian Mernild har de sidste tre år arbejdet i Bergen ikke langt fra Slinde.

- I den tid, som jeg har været her, har vi set flere varmeekstreme hændelser, siger han.

Norge er et langt land, der strækker sig over flere tusinde kilometer. Det betyder også, at der er stor forskel på, hvor meget temperaturerne er steget.

For den globale opvarmning går hurtigere, jo tættere man kommer på Syd- eller Nordpolen. Øgruppen Svalbard, som er landets nordligste punkt, har haft ni år i træk med temperaturer over normalen. Her er gennemsnitstemperaturen siden 1970'erne allerede steget med mellem tre og fem grader.

Lige nu tyder alting på, at temperaturerne vil stige yderligere, og selvom det i den grad bekymrer Sebastian Mernild, medgiver han, at det kan betyde mere norsk vin i fremtiden.

- Vi ved, at globalt set stiger temperaturen, og med de variationer, der er fra én dal til en anden, så kan det godt være, at det i fremtiden bliver mere gunstigt at dyrke vin i Sydnorge.

Der er én ting, som Bjørn Bergum ikke er i tvivl om.

- Om 30-40 år er jeg overbevist om, at Norge vil have mange vinmarker og vil være et lille vindistrikt i Europa, siger han.