Vinterklar have eller ren bil? Køb fem timers arbejde for 350 kroner

På onsdag er op mod 20.000 elever klar til at trække i arbejdstøjet for Operation Dagsværk.

På onsdag deltager op mod 20.000 unge fra landets ungdomsuddannelser i Operation Dagsværk. For 350 kroner kan private og virksomheder få fem timers arbejdskraft. Pengene går til uddannelse af unge i slumkvarterer i Bangladesh. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Trænger bilen, huset eller lejligheden til en grundig rengøring, eller skal haven gøres klar til vinter? Så kan du frem til på onsdag skaffe arbejdskraft ekstraordinært billigt - og samtidig bidrage til et godt formål.

Op mod 20.000 elever fra gymnasier, tekniske skoler og efterskoler ventes nemlig at smøge ærmerne op i forbindelse med Dagsværkdagen, der arrangeres af oplysningsorganisationen Operation Dagsværk.

- Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan få hjælp til. Men i private hjem er det typisk opgaver som havearbejde, rengøring, bilvask og børnepasning, som de unge løser, fortæller kampagneleder Charlotte Hedevang Nielsen.

Pakker stomiposer og river blade sammen

132 uddannelsesinstitutioner deltager i Dagsværkdagen på onsdag 8. november, hvor de indsamlede penge i samarbejde med Plan Danmark efterfølgende går til at skabe bedre forhold for de unge, der vokser op i slumkvarterer i Dhaka i Bangladesh.

I Bangladesh' hovedstad Dhaka vokser børn op i oversvømmede skure, giftigt vand fra fabrikker flyder i åbne kloakker og fattigdommen er massiv, skriver Plan Danmark, der koordinerer projektet i samarbejde med Operation Dagsværk. (© Operation Dagsværk)

Hos Operation Dagsværk regner man med at samle mindst fem millioner kroner ind i år på tværs af hele landet, fortæller Charlotte Hedevang Nielsen. Samtidig er dagen en kærkommen lejlighed til at skabe kontakt mellem unge og deres lokalsamfund - både blandt private borgere og erhvervslivet.

- Over halvdelen af de unge finder arbejde i virksomheder. Det opfordrer vi også til, fordi der mangler praktikmuligheder på uddannelserne generelt. Mange virksomheder benytter lejligheden til lave workshops, hvor de laver målgruppeanalyser med de unge, fortæller Charlotte Hedevang Nielsen.

Sidste år arbejdede danske unge til fordel for unge mayaer fra Guatemala, der rejser ind i illegalt uden uddannelse og jobkvalifikationer. (© Operation Dagsværk)

Der er dog også helt konkrete opgaver som hos medical device-virksomheden Coloplast i Humblebæk i Nordsjælland, hvor 20 unge skal pakke stomiposer. Her får de unge dog en timeløn på 250 kroner - i en god sags tjeneste.

I Grenaa har en bank hyret en række dagsværkere til at pakke julegaver ind. I Odense har en kunstner efterspurgt en dagsværker til at hjælpe med idéudvikling.

Et teater i Roskilde skal have en makeover, mens metrobyggeriet i København skal have hjælp til at rydde op i depoter. På Nørrebro i København skal en flok unge rive blade sammen på Assistens Kirkegården.

Sådan hyrer du arbejdskraft på Dagsværkdagen

- Fælles for alle dem, der er med, er, at de gør det for at støtte en god sags tjeneste. Og det plejer at være en hyggelig dag. Vi kan ikke sikre os mod, at de unge bliver budt umenneskeligt arbejde. Men vi har faktisk aldrig hørt om, at det var tilfældet, siger Charlotte Hedevang Nielsen.

Sidste år hjalp fem elever fra H.C. Ørsted Gymnasiet med at gøre klar til juleudstilling i Tivoli i København. (© Operation Dagsværk)

Som privatperson eller virksomhed kan man bestille hjælp fra en eller flere af de 20.000 unge. Det sker i Operations Dagsværks jobbank, hvor man kan hyre arbejdskraft helt frem til selve dagen.

Og det koster som nævnt 350 kroner for fem timers arbejde. Og lønnen skal ikke opgives til Skat.

- Vi vil gerne invitere hele Danmark til at deltage. Det er en mulighed for at blive en del af et udviklingsprojekt, men også en mulighed for at skabe dialog på tværs af generationer. Og for de unge kan man sige, at de bruger en dag af deres uddannelse på at skabe uddannelse til andre unge, siger Charlotte Hedevang Nielsen.

Operation Dagsværk samlede sidste år ind til fordel for unge uudannede mayaer fra Guatemala, der hvert år forsøger at nå til USA som illegale indvandrere.