Virksomheder mangler arbejdskraft: Nu rettes blikket mod Sydeuropas arbejdsløse

Ledige fra Spanien, Italien og Portugal skal være med til at holde hjulene i gang i Danmark.

Awa Fall Yade Ly, Soraya Recuero Gomez og Xavier Santiago Andrada Saclier er alle spanske statsborgere, der er taget til Danmark for at arbejde. (Foto: Martin Stenbæk Hansen - DR)

Danske produktionsvirksomheder begynder nu i stigende grad at kigge mod Sydeuropa i jagten på arbejdskraft.

Antallet af østeuropæere, som søger til Danmark for at arbejde, er nemlig nedadgående. Samtidig er ledigheden herhjemme kun på 2,8 procent.

Så for at holde hjulene i gang, kan løsningen være arbejdskraft fra Spanien, Italien, Frankrig eller Portugal, hvor arbejdsløsheden til gengæld er noget højere.

Siden marts 2021 har den vestjyske virksomhed Højmoses Planteskole haft tre spaniere ansat. Her er medarbejderne ellers ofte kommet fra Østeuropa.

- Jeg har stadigvæk nogle ansatte fra Østeuropa, men jeg føler måske, at tiden er til at prøve noget andet. Derfor har vi valgt at afprøve Spanien. Det har vi indtil nu været rigtig glade for, siger indehaver Anders Højmose.

En af de spanske statsborgere, der har taget et job på planteskolen, er 34-årige Awa Fall Yade Ly. Hun er ved at uddanne sig til jurist og bruger arbejdet i Danmark til at betale for uddannelsen hjemme i Spanien.

- Det er en måde at opnå mit hovedformål – at blive jurist. Jeg er ligeglad med, hvor langt væk, det er. Jeg vi gerne færdiggøre mit jurastudie. Det kræver penge, siger hun.

I Spanien har hun finansieret sit jurastudie med job i tøjbutik, supermarked og på hotel. Men det har været midlertidige ansættelser, og lønnen har været en del lavere end i Danmark.

Se, hvilket arbejde Awa Fall Yade Ly blandt andet udfører på planteskolen:

Stort potentiale i Sydeuropa

Der er en stigende tendens til, at danske virksomheder nu forsøger at hyre arbejdskraft fra de sydeuropæiske lande. Det siger arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Industri, Steen Nielsen.

- Udfordringen er nu, at medarbejdermanglen er så massiv, at det er svært at følge med. Vi vil meget gerne have flere spaniere, italienere og franskmænd hertil. Der er et stort potentiale, og jeg tror, vi skal blive endnu bedre til at rekruttere fra hele Europa, siger han.

Arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Jens Arnholtz peger også på, at de danske virksomheder i stigende grad skal lave en større indsats for at finde den arbejdskraft, de gerne vil have. Også udenfor landets grænser.

- Vi er rimelig afhængige af den udenlandske arbejdskraft, fordi den udgør en stor del af vores beskæftigelse i dag. Så hvis vores økonomi skal vokse, så er vi i et eller andet omfang afhængige af at kunne tiltrække den udefra, siger forskeren.

Den udenlandske arbejdskraft kommer blandt andet til Danmark via det private vikarbureau Eurojob. Sidste år havde bureauet cirka 900 formidlinger af faste job og vikariater.

- Vi er oppe på godt og vel 10 procent i antal formidlinger, som er fra Sydeuropa. Jeg vil tro, at indenfor et par år ligger vi på 20 procent af vores rekrutteringer, siger direktør Lars Tobler.

Indehaver af Højmoses Planteskole, Anders Højmose, har otte ansatte. Tre af dem er fra Spanien. (Foto: Martin Stenbæk Hansen - DR)

Hos Højmoses Planteskole kan det sagtens ske, at de nuværende tre spaniere får flere landsmænd som kolleger.

- Jeg kan godt forestille mig, at jeg fortsætter med at hyre fra Sydeuropa. Spanierne er rigtig glade for at få et stykke arbejde. Og jeg er glad for, at jeg kan få nogle folk, der vil være beskidte og levere en arbejdsindsats, hvor de går glade herfra om aftenen, siger indehaver Anders Højmose.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) havde 2. januar i år modtaget 1.208 ansøgninger fra spanske statsborgere, der ønsker at arbejde i Danmark.

FacebookTwitter