Klimaneutral. Genanvendeligt. Lavet af 30 procent genbrugsplast.
Grønne påstande er der mange af, når du vil lægge klimavenlige ting i din indkøbskurv. Men desværre falmer den miljøgrønne farve, når påstandene sættes på prøve.
En undersøgelse, som EU-Kommissionen har lavet af 150 påstande fra produkter, viser, at 53 procent af de grønne tillægsord enten er uklare og misvisende eller overhovedet ikke kan dokumenteres.
Det skal der nu laves om på, og derfor foreslår EU-Kommissionen i dag, at reglerne bliver skærpet.
For at virksomhederne kan klistre påstandene på deres produkter, skal det ifølge forslaget kunne dokumenteres af en tredjepart.
Forbrugerrådet: Et stigende problem
I Forbrugerrådet Tænk er man glad for, at der nu bliver gjort noget ved problemet.
- Det er et alvorligt og et stigende problem. Antallet af klager er eksploderet, og vi kan se, at der kommer mere af det, siger jurist i Forbrugerrådet Tænk Marie Frank-Nielsen.
Forbrugerrådet Tænk har tidligere spurgt forbrugere om eksempler på grønne påstande, de følte, var misvisende eller uklare. Der blev rådet nærmest væltet omkuld af henvendelser, fortæller hun.
Derfor kommer det heller ikke bag på hende, at over halvdelen af firmaernes udsagn fra EU’s undersøgelse viser sig ikke at holde.
For virksomhederne ved, at de kan sælge mere, hvis de fremstår grønne. Problemet er bare, at det er vildledning og en kæp i hjulet på den grønne omstilling, hvis produkterne alligevel ikke er mindre klimabelastende, fortæller hun.
I Danmark er det markedsføringsloven, der blandt andet kommer i spil, hvis et firma lover kunderne for meget og dermed udøver greenwashing.
Og her kan eventuelt nye regler fra EU være med til at skabe mere forbrugerbeskyttelse, når de vil købe mere miljø- og klimavenligt, siger hun.
Men forslaget har også nogle svagheder, påpeger Marie Frank-Nielsen. Hun understreger, at hun ikke har læst det endelige forslag til ende, men peger på, at der er lagt op til, at det er en tredjepart, der skal foretage en videnskabelig undersøgelse af påstandene.
- Det er vigtigt, at firmaet ikke kan vælge hvem som helst, men at man sikrer uafhængigheden. Og så er det vigtigt, at der bliver tænkt håndhævelse ind i det. For hvis der ikke sidder en form for vagthund og holder øje, så risikerer vi, at virksomhederne fortsætter med at bryde reglerne uden konsekvenser, siger jurist Marie Frank-Nielsen.
Dansk Erhverv: Rimelige krav, men også dyrt
Hos Dansk Erhverv er man stadig i gang med at nærstudere, hvad EU-Kommissionen foreslår, men indholdet flugter i et vist omfang med allerede kendte krav, der i dag findes i Forbrugerombudsmandens vejledning, vurderer advokat i Dansk Erhverv Martin Jørgensen.
Men kravet om en tredjepartskontrol mener Dansk Erhverv kan ende med ikke at gavne den grønne omstilling, selvom man er enig i, at virksomhederne skal kunne dokumentere deres påstande.
- Et eventuelt krav om verificering fra tredjepart vil være meget dyrt, hvilket i sidste ende vil medvirke til, at virksomhederne ikke kommunikerer deres grønne tiltag. Det gavner hverken den grønne omstilling eller forbrugerne, siger Martin Jørgensen.
EU-landene og Europa-Parlamentet skal nu forhandle om forslaget, inden det kan gennemføres. Det tager typisk omkring et års tid.