Virolog efter smitteudbrud i Kolding: Britisk mutation er klar til at tage over, hvis vi er for uforsigtige

Alle borgere i det centrale Kolding opfordres nu til at lade sig teste for corona.

Brændkjærskolen i Kolding er blandt de skoler, der lukkes efter et lokalt smitteudbrud. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Et lokalt og eksplosivt smitteudbrud i Kolding er blevet en slags prøveklud eller stopprøve for en større, national genåbning.

Det vurderer professor og virolog på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.

- Hvis man ikke griber ind nu og får dæmpet dette udbrud ned, så vil man formentlig se en meget større spredning i Kolding-området, og det er der jo ingen, der ønsker. Fordi vi gerne vil se på, hvornår vi kan lukke op. Og det er klart, at et større udbrud vil forhindre en oplukning, siger Allan Randrup Thomsen.

Hurtigt og lokalt udbrud

For blot halvanden uge siden lå Kolding upåagtet i statistikken over smitte i Danmark. Men så kom det første tilfælde af den mere smitsomme, britiske corona-variant B117.

Nu er Kolding den kommune i landet, hvor der er mest corona-smitte. For at få bugt med udbruddet, besluttede myndighederne fredag at lukke 15 skoler og 28 dagsinstitutioner i et større geografisk område.

Samtidig opfordres alle indbyggere over 12 år nu til at blive testet. Myndighederne oplyser, at der også vil være mulighed for at teste børn fra to år og op.

- Udbruddet forklarer meget godt, hvorfor dem med indsigt i epidemien er så forsigtige med at lukke mere op. Netop fordi vi ved, at B117-varianten ligger nedenunder det hele. Og den er klar til at tage over, hvis vi er for uforsigtige, konstaterer Allan Randrup Thomsen.

Mere end en tredjedel er yngre end 10 år

Skole- og institutions-lukningen i Kolding sker på baggrund af en vurdering fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Indtil videre skal børnene passes og undervises i hjemmeskolen indtil den 28. februar.

- Tallene viser, at mere end en tredjedel af de smittede tilhører aldersgruppen 0-10 år. Derudover mener vi, at smitten startede på to skoler, hvor der har været store udbrud. For ikke at få yderligere smitte i daginstitutioner eller skoler, så holder vi lukket en uge ekstra, siger enhedschef Charlotte Hjort fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Det hjælper, at der er vinterferie nu, for så har vi en periode på 14 dage, hvor børnene ikke har været i skole, konstaterer hun.

Ifølge enhedschefen er 90 procent af de smittede i Kolding varianter af corona-virussen, der efter alt at dømme er den britiske B117.

- Man må mistænke, at den britiske variant smitter mere blandt børn, end den oprindelige grundstamme, konstaterer hun.

Af samme årsag opfordrer myndighederne til, at de fleste indbyggere i Kolding - selv børn ned til to år - lader sig teste. Fordi børn ofte ikke har synlige symptomer på coronavirus, og dermed kan smitte videre.

Professor maner til ro

Allan Randrup Thomsen er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Allan Randrup Thomsen mener dog, at det endnu er for tidligt at skrive slagplanen helt om. På baggrund af erfaringerne fra Kolding.

- Det er efterhånden veldokumenteret, at børn ikke er gode smittespredere. Men i al biologi er der situationer, der afviger lidt fra normen. Det er i kontekst af, at man netop har lukket op for de mindste klasser. Derfor er det børnene, der smittes først, siger han.

Ifølge kommunaldirektør Thomas Boe fra Kolding Kommune er det planen, at de berørte blandt kommunens godt 60.000 indbyggere skal testes i løbet af næste uge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter