Virolog kalder WHO-udmelding om abekopper at 'skyde gråspurve med kanoner'

WHO erklærer udbruddet af abekopper for en global sundhedskrise.

En patient i London fremviser de blærer, som er et typisk symptom ved abekopper. (arkivfoto). (Foto: HARUN TULUNAY © Ritzau Scanpix)

51 registrerede smittede i Danmark og over 14.000 smittetilfælde i 71 lande.

Alligevel har Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, svært ved at forstå, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) nu har erklæret udbruddet af abekopper for en global sundhedskrise.

- Hvis jeg udelukkende ser på denne her sygdom fra et virologisk synspunkt, så vil jeg sige, at det lidt er at skyde gråspurve med kanoner, siger Allan Randrup.

- Der er forskel på at tage det alvorligt, og så ligefrem kalde det en international sundhedskrise, siger virologen.

Han understreger, at abekopper slet ikke kan sidestilles med corona.

- I modsætning til coronavirus, som smitter allerede, inden man har symptomer, og som kan spredes delvist luftbåren, så kræver abekoppevirus relativ tæt kontakt, siger Allan Randrup.

WHO-eksperter uenige

Abekopper er en virussygdom, der normalt findes i Afrika, men i den seneste tid har sygdommen ført til flere smitteudbrud i Europa og USA.

Derfor valgte WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i går at erklære sygdommen for en international sundhedskrise, selvom der var uenighed i organisationens egen ekspertgruppe.

- Vi har et udbrud, der spreder sig hastig rundt omkring i verden gennem nye smitteveje, som vi ikke forstår fuldt ud, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

- Jeg ved, at det ikke har været en nem proces, og at der er forskellige holdninger, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Generaldirektør i Verdenssundhedsorganisationen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har valgt at erklære udbruddet med abekoppevirus for en global sundhedskrise efter uenighed i ekspertpanel. (Arkivfoto). (Foto: JOHANNA GERON © Ritzau Scanpix)

51 tilfælde i Danmark

I Afrika spredes sygdommen normalt til mennesker, der har kontakt til dyr, men i de nylige udbrud uden for Afrika er 98 procent af de smittede mænd, der har sex med mænd, oplyste WHO's ekspert, Rosamund Lewis, i sidste uge ifølge nyhedsbureauet AP.

- Det betyder også, at det er et udbrud, der kan standses med de rette strategier, siger WHO's generaldirektør.

I Danmark blev det første tilfælde opdaget 23. maj, og i alt er der registreret 51 smittetilfælde, oplyser Statens Serum Institut.

Trods advarslen fra WHO vil Anders Koch, overlæge ved Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet, heller ikke gå så langt som WHO og kalde abekopper for en global sundhedskrise.

- Vi deler opmærksomheden på sygdommen, og at det er vigtigt at bremse det her udbrud, fordi det har medført et stigende antal tilfælde på kort tid, og det stiger stadig.

- Men det er ikke, som vi ser det nu, en sygdom, som har et potentiale som covid til at forårsage mange dødsfald eller lægge sundhedsvæsenet ned, siger han til Ritzau.

Han forklarer, at når WHO erklærer en sygdom for en global sundhedskrise, har det den betydning, at landene får besked om, at de skal gøre en særlig og koordineret indsats mod sygdommen.

Kampagner og vacciner i baghånden

Virolog Allan Randrup mener heller ikke, at der herhjemme er risiko for, at udbruddet spreder sig ukontrollabelt.

- Jeg synes ikke, at gennemsnitsborgeren skal være nervøs, siger han.

- Sundhedsmyndighederne skal selvfølgelig følge udbredelsen af denne virus tæt og hele tiden være på forkant, men på nuværende tidspunkt er vi ikke i en situation, der er alvorlig, siger han og tilføjer:

- Og jeg har også meget svært ved at forestille mig, at vi kommer derhen.

Tværtimod har de danske myndigheder flere værktøjer, der kan tages i brug, hvis situationen skulle udvikle sig.

- Man burde have relativt nemt ved at lave en folkeoplysningskampagne, der gør, at sygdommen kan inddæmmes, hvis det skulle tage mere fart, siger han.

- Dertil kommer så, at vi har en vaccine, som er effektiv, og som vi kan udrulle til i første omgang nære kontakter og sundspersonale, siger Allan Randrup.