Virolog tvivler på effekt af tidlig lukning af barer: 'Om det er midnat eller klokken 2, gør ingen forskel'

Virolog mener, at smittetrykket i øjeblikket er så langt nede, at det vil være et fint tidspunkt at prøve åbningstiderne af.

Diskoteker, spillesteder og natteliv er en del af genåbningens fase 4, der efter planen træder i kraft i starten af august. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Er der noget, vi har lært under genåbningen af samfundet er det, at coronavirus smitter mere efter midnat.

I hvert fald har hverken barer, værtshuse eller restauranter lov til at holde åbent efter klokken 24, og der skulle politiske forhandlinger til at lade for eksempel bryllupper slutte senere.

Men spørger man Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, er der ikke meget evidens for, at den tidlige lukning giver mening.

- Hvis det ikke betød, at der kom flere mennesker, men at folk bare blev lidt længere, så bidrager det nok ikke ret meget til at udbrede smitten. Måske skulle man egentlig prøve at holde åbent længere, og så kan man evaluere på det, siger Søren Riis Paludan.

Han mener, at smittetrykket i øjeblikket er så langt nede, at det vil være et fint tidspunkt at prøve det af og få nogle erfaringer. I det store hele mener han ikke, at lukketidspunktet har den store betydning for smitte.

- Den store forskel er, om man har åbent eller ej. Nu har man åbent, og om man så har åbent til klokken 24 eller klokken to, tror jeg ikke, gør den store forskel, siger han.

Flere klager over støj

Rationalet fra sundhedsmyndighederne og regeringen har været, at jo mere folk får under vesten, des sværere har de ved at finde ud af at holde afstand og vaske hænder.

- Om det er et validt rationale, kan man spørge sig selv om. Man kan også spørge sig selv om, hvad folk gør, når de ikke kan være på en bar? Går de så bare et andet sted hen?, siger Søren Riis Paludan.

- Hvis man rykker ud i en park, er risikoen for smitte måske lidt lavere, men rykker de op i en lejlighed og sidder måske endnu tættere sammen, kan man spørge sig selv om, om det overhovedet har den effekt, man ønsker, tilføjer han.

Meget kan tyde på, at danskerne i løbet af de seneste uger og måneder har fundet andre steder at gå hen for at drikke øl, og ifølge landets politikredse har unge taget nattelivet nye steder hen under nedlukningen af Danmark.

I alle andre politikredse end Bornholm har politiet modtaget langt flere klager over 'musik til ulempe'. Faktisk er antallet steget gennemsnitligt med 74 procent sammenlignet med sidste år.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), skrev i går på Facebook, at fester, for høj musik fra soundboxes, rigtig meget skrald og slagsmål er "blevet intensiveret på grund af coronanedlukningen af barer klokken 24 og lukkede diskoteker".

Bevæger folk sig ud i parker og andre grønne arealer eller hjem i lejligheder, er der ikke nogen til at håndhæve, om der bliver holdt afstand til folk.

- Ved at lade beværtningerne holde åbent, foregår det i rammerne af et sted, hvor der er regler. Man kan måske næsten opleve, at der er mere afstand mellem folk, end hvis man smider folk ud, og de så går et andet sted hen, hvor der ikke er nogen til at sørge for at holde afstand, siger Søren Riis Paludan.

Horesta: Vi kan sagtens overholde retningslinjer

Hos brancheforeningen Horesta har man et brændende ønske fra medlemmerne om at kunne holde længere åbent.

- Vores virksomheder er meget ramt økonomisk af de restriktioner, som stadig bliver fastholdt. Mange af vores virksomheders omsætning ligger mellem midnat og klokken 2, siger Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme og handelsøkonomi.

Hun peger ligeledes på, at de kan se, at folk bare går ned i nærliggende butikker og kiosker for at købe alkohol, som de så kan drikke ude på gaden eller hjemme.

- Der er jo ikke nogen regel for, at man ikke drikker sig meget beruset klokken 20 og på den måde så glemmer regler om afstand, og hvad man ellers skal. Vi har meget svært ved at forstå den skillelinje, at fra 24 og til 2 er det meget farligt med corona.

Men kan I overholde de retningslinjer efter midnat, hvor folk også har fået mere indenbords og måske 'glemmer' dem?

- At det profesionelle natteliv er lukket ned, betyder at rammerne for festen ikke er ligeså kontrolleret.

- Vi har jo personale, der sørger for afstand mellem selskaber, og at der bliver sprittet af. Vi så gerne, at alle restriktioner blev droppet, men vi kan selvfølgelig godt holde retningslinjerne også efter midnat, siger Annette Hyldebrandt.

Diskoteker, spillesteder og natteliv er en del af genåbningens fase 4, der efter planen træder i kraft i starten af august.

DR ville gerne have spurgt Frank Jensen, om det i hans øjne ville løse noget at lade barer, værtshuse og restauranter holde åbent længere. Det har ikke været muligt, da han er på ferie.

FacebookTwitter