Virologer: Mundbind i supermarkeder bliver det første, der udfases

Magnus Heunicke åbnede i går op for, at krav om mundbind kan fjernes flere steder inden sommerferien.

Eksperter mener godt, man snart kan undvære mundbind i butikker. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

- Vores mål er, at vi går sommeren i møde i så store træk som muligt uden mundbind. Og det vil formentligt stille krav til, hvad der skal være af andre ting: coronapas og andet.

Sådan lød den opløftende melding fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i går. Det må utvivlsomt betegnes som godt nyt for de mange danskere, der er mere end bare almindeligt pressede over at stå i plus 20 grader og pruste ind i et mundbind.

Men hvor bliver det første sted så, hvor vi igen vil kunne smile til hinanden med andet end øjnene?

To virologer er ikke i tvivl.

Faktisk er der flere steder, hvor man allerede fra i morgen vil kunne smide mundbindet, hvis det står til Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Et af de steder, hvor man umiddelbart kan fjerne mundbindene, er i supermarkederne, hvor man trods alt ikke kommer så tæt på hinanden i de fleste tilfælde. Og mundbind er ikke noget superværktøj, så i en situation, hvor vi har flere og flere vaccinerede, kunne det godt være der.

Allan Randrup mener nemlig, at den gavnlige effekt af mundbindet af og til er ret begrænset i butikkerne.

- I detailhandlen er der mange gange situationer, hvor mundbindet virker overflødigt. Hvis man står ene person i en forretning med en ekspedient på den anden side, så er det ikke der, hvor der er den store gevinst.

Han bakkes op af Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Jeg tror, at det første sted, hvor vi kan udfase mundbind er i supermarkeder og forretninger.

- De tilfældige smittekilder, man møder der, er man sammen med meget sporadisk, så jeg tror ikke, at man forebygger så meget ved mundbind i supermarkedet.

Også restaurantbesøget kan blive uden mundbind

Hans Jørn Kolmos tror også, at vi med hjælp fra coronapasset vil være i stand til at rejse os fra middagen og gå på toilettet uden at skulle huske mundbind.

- Man kunne også forestille sig, at restauranterne vil stå for tur, hvis man for at komme ind fortsat skal have et gyldigt coronapas med, siger han.

Allan Randrup nævner også restaurationer, hvor det formentlig kan give mening at fjerne mundbind.

- I restaurationerne, hvor der er anvendelse af coronapas for at komme ind, kunne man måske også godt sløjfe det, at man skal have mundbind på, når man kommer ind eller rejser sig op, vurderer han.

Begge eksperter er dog enige om, at vi nok skal forberede os på at bruge mundbind i for eksempel offentlig transport "et stykke tid endnu".

- Det gælder steder, hvor man er mange mennesker sammen som offentlig transport. Det er ikke det store problem nu her, hvor mange begynder at gå på ferie eller cykler til og fra arbejde. Men ellers er det et sted, hvor det giver god mening at have mundbind på, vurderer Allan Randrup Thomsen.

Hvornår?

Men hvornår kan vi så se frem til igen at trække vores grillpølser op fra køledisken uden et mundbind? Taler vi om i morgen, om uger eller måneder?

- Hvis vi taler om de her forsigtige ting, jeg har nævnt, vil man godt kunne begynde at gøre det nu. Men det er klart, at taler vi om der, hvor vi er mange mennesker sammen, skal vi hen i midten af juli, før jeg mener det er relevant, siger Allan Randrup.

Holder vi det nuværende smittetryk og kontakttal, vurderer Hans Jørn Kolmos, at vi kan droppe mundbind i butikker og supermarkeder omkring 1. juli - måske allerede før.

- Det synes jeg faktisk ville være meget fornuftigt. Jeg vil gerne se lidt flere vaccinerede dog. Om det bliver en uge før eller efter, skal politikerne afgøre.

Det hilses velkommen

Hos Dansk Erhverv glæder man sig – måske ikke så overraskende – over både eksperterne og Magnus Heunickes melding.

- Vi hilser det meget velkommen. Mundbind er en af de restriktioner, som vi meget gerne ser forsvinde, siger Lotte Engbæk Larsen, der er markedschef hos Dansk Erhverv.

Og det skyldes, at butikkerne i den grad kunne mærke det, da mundbind i detailhandlen blev et krav tilbage i oktober.

- Vi så drastiske omsætningsfald, da kravet om mundbind kom. Så vi håber selvfølgelig, at omsætningen vil komme til at stige, siger hun.

Men er der ikke også en risiko for, at det her kommer til at give mere smitte?

- Vi skal selvfølgelig være opmærksomme på, at smitten ikke kommer til at stige, men hvis vi ser på detailhandlen, så har den været rigtig god til at efterleve restriktionerne.

- Vi har heller ikke set smitteudbrud, der har været bundet op på butikkerne, afslutter Lotte Engbæk Larsen.

Onsdag skal Folketingets partier mødes for at forhandle yderligere lempelser af restriktionerne.

FacebookTwitter