Virtuelt samvær holder unge på dydens sti

At unge i stigende grad er sociale i virtuelle rum mindsker risikoen for at komme i ballade, men kan samtidig gå ud over de ikke-resourcestærke, mener ekspert.

Unge er i stigende grad sociale i virtuelle rum i eksempel computerspil eller på Facebook. (© Colourbox)

Landets unge lever på en lang række parametre sundere end tidligere, og udsætter både sig selv og andre for færre risici.

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Én af årsagerne til det, er ifølge seniorforsker og programleder ved SFI, Mai Heide Ottosen, at de unges samværsformer har taget en digital drejning.

- De er mindre fysisk sammen i fritiden og er mere virtuelt sammen - altså på chatter og på nettet sammen, forklarer hun.

Mindre anledning til vold

Set i forlængelse af, at de unge også har færre penge mellem hænderne, sender de virtuelle rum omfanget af risici ned.

- Hvis man ikke har så mange penge, og ikke er så meget sammen med vennerne i fritiden, er man måske også mindre udsat for at blive chikaneret, hvis man er ude i nattelivet, eller selv gøre åndssvage ting, siger Mai Heide Ottosen.

En forklaring, som ungdomsforsker og lektor på Roskilde Universitet, Steen Baagøe Nielsen, også kan nikke genkendende til.

- Det kan godt have en grundlæggende betydning, siger han.

- At flere holder sig i hjemmet og måske skyper, laver netværk og fællesskaber via spil og så videre betyder, at de kommer mindre ud i byen. Når de kommer mindre ud i byen er der jo også mindre anledning til vold eller at drikke sig fuld.

Kan ramme udsatte

Selvom de unge lever et sundere og mere fornuftigt liv, er det hele ikke fryd og gammen.

Rapporten viser nemlig også, at de unges mentale sundhed har det knap så godt. For eksempel er der en stigning blandt 19-årige - både drenge og piger - der ofte føler sig pressede, ensomme eller har en lav tilfredshed med livet.

Flere har også været medicineret mod psykiske problemer, og 35 procent af pigerne i 2013, havde modtaget psykologhjælp mod 29 procent i 2009.

Kan ramme udsatte

Den mentale sundhed kan risikere at blive yderligere forværret på grund af netop det virtuelle samvær.

Det vurderer Bjørn Holstein, der er professor på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet og ekspert i børn og unges sundhed og trivsel.

- Hvis man forestiller sig, at to jævnaldrende piger - hvor den ene er ressourcestærk, og den anden ikke er - skriver den samme opdatering på Facebook, så får den første måske 20 likes, mens den anden får nul, forklarer han.

- Det udstiller i den grad den ikke-ressourcestærke - både overfor hende selv, men også for klassekammeraterne. Og så er der ikke en fysisk kontakt, hvor nogen kan lægge armen rundt om vedkommende eller høre den bævende stemme.

Bjørn Holstein slår dog også fast, at det digitale rum giver en masse gode gevinster, som en højere teknisk kompetence, andre inputs eller kontakt med andre personer.

- Jeg kan sagtens se de digitale fordele, men der er også dem, der taber, siger han.