Vores hungren efter et socialt liv i weekenden har fået en del af os til at mødes med lidt flere.
Det viser den seneste opgørelse af vores coronaadfærd, fortæller Michael Bang Petersen, som er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, der netop følger danskernes coronaadfærd.
Men selvom smittetallet har været faldende i et stykke tid efterhånden, så er det ikke nogen god ide at overskride myndighedernes anbefaling om kun at mødes fem personer, siger adjungeret professor fra Klinisk Institut på Aarhus Universitet, Eskild Petersen.
- Med den britiske variant af coronavirus står vi over for en situation med stigende smittetal. Derfor er det at mødes 10-15 personer i en lejlighed en sindssygt dårlig ide.
Eskild Petersen minder om, at smitten sker, når mennesker er sammen.
- Især når vi er sammen indendørs i små rum uden ventilation. Derfor er vi nødt til at vente med at mødes på den måde.
Og Thomas Benfield, der er professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, er helt enig.
- Hvis vi alle mødes med 10 i stedet for fem, så vil smittetallet alt andet lige blive dobbelt så stort. Så enkelt er det.
Men eftersom flere af os åbenbart kan fristes til at gøre det alligevel, har vi bedt Thomas Benfield evaluere ni af de undskyldninger, vi kan finde på at bruge for at retfærdiggøre vores adfærd. Og lad det være sagt med det samme: Der er ikke meget opbakning at hente fra overlægen. Men hvad nu hvis...?
Hvad nu hvis vi alle har fået en negativ coronatest?
- Dårlig undskyldning, lyder det prompte fra Thomas Benfield.
- Man kan sagtens være smittet, selvom man har en negativ test. Det er værst med hurtigtestene, som har en meget stor usikkerhed. Til gengæld går der tid, mellem man får taget den mere sikre test, hvor man bliver podet i halsen, til man får svar. Og i løbet af den periode kan man sagtens nå at være blevet smittet.
Hvad nu hvis jeg bare mødes med dem, jeg arbejder sammen med?
Det kommer lidt an på..., lægger Thomas Benfield forsigtigt ud.
- Hvis man for eksempel bliver testet to gange om ugen og arbejder med de samme hver dag, så kan man måske godt være sammen også efter arbejdstid, selvom man er flere end fem. Men prøv at undgå det. Jo længere tid man er sammen, jo mere stiger risikoen. Og en enkelt fyraftensøl bliver måske til to eller tre. Desuden har vi en tendens til at rykke tættere sammen, jo mere vi drikker.
Hvad nu hvis vi alligevel ikke ses med andre?
Det kan man simpelthen ikke være sikker på, konstaterer Thomas Benfield ret skråsikkert.
- Folk har måske alligevel haft nogen inden for døren, eller de har været ude og handle. Det nedsætter risikoen, hvis man kun ser få, men det fjerner den ikke helt.
Hvad nu hvis jeg bor alene, så jeg fortjener det?
- Du risikerer bare at blive smittet, så det er dumt, siger Thomas Benfield.
- Hvis du har valgt at bo alene, så sætter du det over styr ved at mødes med en masse. Det er det, der er hele faren; at alle prøver at lave deres egne regler for at omgås myndighedernes anbefaling. Det er meget menneskeligt, og man har nok også valgt at sige fem, fordi man godt ved, at reglerne bøjes lidt. Men det er med til at forlænge pinen for alle - ikke mindst for dem, der er tvunget til at bo alene, fordi de er i risikogruppen.
Hvad nu hvis jeg hellere vil dø af corona end af ensomhed?
- Ja, det er jo dit valg, konstaterer Thomas Benfield tørt.
- Men det er godt nok lidt trist. Så hellere række ud til en enkelt ven. Mange siger måske, de har det sådan, men i realiteten ønsker de nok ikke at dø. Så hold ud. Om to måneder ser det hele lysere ud. Vejret bliver bedre, så vi kan være mere ude. Og selv hvis der skulle komme flere nye varianter af coronavirus, så vil flere have fået en vaccine, der beskytter dem.
Hvad nu hvis jeg alligevel går på arbejde hver dag?
- Dem, der går på arbejde, er typisk beskyttet af masker, mundbind og plastikskærme. Og så er der krav om afstand, minder Thomas Benfield om.
- Der vil næppe være de samme forholdsregler, hvis man beslutter at mødes socialt. Så man skal bare være glad for, at man ikke er blevet smittet og lade være med at sætte sig selv i fare ved at mødes med en masse efter arbejde.
Hvad nu hvis jeg bor langt fra Kolding?
Den meget smitsomme engelske variant af corona, kaldet B117, fik i sidste uge Kolding Kommune til at lyse op på danmarkskortet som stedet, hvor der er næstflest antal smittede per 100.000 indbyggere efter Ishøj Kommune.
- Men selvom du bor langt fra Kolding, kan du stadig ikke være sammen med mere end fem, siger Thomas Benfield.
- Selvom risikoen måske nok er mindre på Læsø end i Kolding, så bliver den lille risiko dobbelt så stor, hvis man går fra at være sammen med fem til at være sammen med ti.
Hvad nu hvis vi mødes udendørs?
- Det tror jeg er ok, overrasker Thomas Benfield ved at sige.
- Der har ikke været nogen superspredningsbegivenheder udenfor. Så man kan godt være lidt mere afslappet med afstand og antal, når man er udenfor. Der er uendelig meget luft, som virus kan forsvinde ud i. Men hvis man laver noget, hvor man puster og sveder, som for eksempel løb og sang, så hold fast i den anbefalede afstand på to meter.
Hvad nu hvis vi er vaccinerede?
- Det hjælper selvfølgelig på det, men det er stadig svært at finde folk, der er vaccinerede, siger Thomas Benfield.
- Og mens vi venter på, at det tal stiger, så vil kurven over smittede gå op, hvis vi ikke overholder retningslinjerne. Så holder beregningerne, som genåbningen er baseret på, heller ikke. Så jo mere man bøjer reglerne, jo længere udsætter man pinen.
- Så ja, det er bare surt i surt. Men du kan glæde dig over, at du i det mindste kan gå i en forretning efter weekenden, konkluderer Thomas Benfield.