Visitationszoner: Få våben fundet i indsats mod bandeuro

Flere hundrede visitationer i København og Aarhus har ført til få sigtelser, oplyser politiet.

Efter at Københavns Politi og Østjyllands Politi valgte at indføre visitationszoner i et større område i København og Aarhus har politiet frem til mandag eftermiddag i alt foretaget 448 visitationer. Men kun én person er sigtet for besiddelse af en kniv i forbindelse med visitationen.

Det oplyser de to politikredse til DR Nyheder.

Københavns Politi indførte visitationszonen torsdag i sidste uge i området omkring Nørrebro, Husum, Brønshøj og Bispebjerg og har visiteret 143 personer og sigtet én for overtrædelse af våbenloven. Fem personer er blevet sigtet for at have euforiserende stoffer på sig.

Det sker ovenpå flere uger med skudepisoder og knivstikkeri i forbindelse med den eskalerende bandekonflikt.

- Vi er tilfredse med indsatsen, og vi fortsætter ufortrødent i den periode, vi har visitationszonen i. Jeg håber selvfølgelig, at kriminaliteten vil få en faldende kurve. Det er for naivt at tro, at den fuldstændig kan fjernes, men det er selvfølgelig målet, siger Henrik Møller Jakobsen, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

Visitationszonen giver politiet tilladelse til at undersøge personer og køretøjer og er til for at skabe tryghed for borgerne i området.

Ifølge Københavns Politi er det for tidligt at oplyse, om man vil forlænge visitationszonen, der foreløbig varer til den 3. august.

305 visitationer i Aarhus Vest

Også Østjyllands Politi er udfordret af bandeuroen, hvor blandt andet bandegrupperingen Loyal to Familia er involveret. Gruppen blev grundlagt på Nørrebro i København, men har løbende spredt sine aktiviteter - senest til Aarhus Vest.

For en måned siden valgte Østjyllands Politi at indføre en visitationszone i området, efter at der havde været en række skyderier og knivstikkeri i forbindelse med bandens udvidelse.

Politiet har på den lille måned foretaget 305 visitationer og fundet tre stikvåben og to slagvåben. Ligesom Københavns Politi er politiet i den jyske politikreds tilfreds med indsatsen.

- Vi ser det som et tegn på, at bandemedlemmerne har forstået vores budskab og derfor ikke bærer våben på sig. Det er positivt, at vi trods alt kun har fundet så få våben. Det viser, at indsatsen virker, siger Lau Thygesen, der er politiinspektør ved Østjyllands Politi.

Østjyllands Politi har forlænget visitationszonen i Aarhus Vest frem til 18. august. Derudover har man udvidet zonen til også at omfatte bydelen Tilst, da flere bandemedlemmer har flyttet deres aktiviteter fra Bispehaven til Tilst.

Og det har indtil videre været positivt.

- Vi er rykket ud med med en mobil politistation og har en rigtig god dialog med borgerne i området, og de er trygge ved, at vi er til stede. Siden vi begyndte at patruljere i Tilst, har vi ikke set et eneste bandemedlem. Men vi fortsætter arbejdet, indtil vi vurderer, at der ikke er en fare for, at de kommer tilbage, siger han.

FacebookTwitter