Vitaminpiller er uden effekt - i bedste fald

Mange spiser en vitaminpille om dagen - for en sikkerheds skyld. Men nu konkluderer forskere endnu en gang, at vi bør lade være.

Mange spiser en vitaminpille om dagen - for en sikkerheds skyld. Men nu konkluderer forskere endnu en gang, at vi bør lade være.

I bedste fald har vitaminerne ingen effekt. I værste fald kan de være direkte sundhedsskadelige.

Denne gang er det forskere fra især USA og Finland, der har fulgt næsten 40.000 kvinder og deres forbrug af vitaminpiller gennem 20 år.

Overdødelighed blandt vitaminpiller-spisere

Resultatet af undersøgelsen er, at der blandt de kvinder, der har taget kosttilskud, var en overdødelighed. Og det er vitaminerne A, E og beta-caroten. der er farlige, siger overlæge Christian Gluud, Center for Klinisk Interventionsforskning på Rigshospitalet.

- Risikoen strækker sig fra fire procents overdødelighed til 16 procents overdødelighed, siger han.

Christian Gluud har i flere omgange forsket i vitaminernes virkning.

- For vitaminet C og for kosttilskuddet selen ved vi, at der ikke er tegn på, at de hjælper på noget. Der er heller ikke overbevisende tegn på, at de skader. Men man kan ikke helt afvise det, siger Christian Gluud.

D-vitamin har gavnlig efffekt for ældre

Det eneste vitamin, der har en dokumenteret gavnlig effekt, er vitamin D, og det er især ældre mennesker, der kan have gavn af vitamin D.

Andre bør holde sig fra vitaminerne, siger Christian Gluud. Han bakkes op af professor Bente Klarlund, der er næstfomand i Lægeforeningens Vidensråd for Forebyggelse.

- Der er ingen grund til, at man tager vitaminpiller for en sikkerheds skyld. Man kan lige så godt sige, at man skal lade være med at tage vitamintilskud for en sikkerheds skyld, siger Bente Klarlund.

Christian Gluud mener, at politikerne bør skride ind for at stoppe overforbruget af vitaminpiller.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Astrid Krag.