Vognmand risikerer fængsel: Tiltalt i sag om slumlejr

Chauffører boede under kummerlige forhold og fik ifølge Fagbladet 3F en timeløn på mellem 15 og 20 kroner efter skat.

Fagbladet 3F afslørede, at filippinske chauffører boede under slumlignende forhold, mens de arbejdede for den danske transportvirksomhed Kurt Beier i Padborg. (Foto: Fagbladet 3F)

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod vognmandsfirmaet Kurt Beier Transport. Det siger Liselotte Bøhm, der er chefanklager i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Hun stiller krav om fængselsstraf, og det kan ramme Karsten Beier, der er direktør i og ejer af den esbjergensiske virksomhed.

Tiltalen kommer efter 20 månders efterforskning, efter det i 2018 blev afsløret, hvordan virksomhedens udenlandske chauffører levede under usle og uhygiejniske forhold i containere i Padborg.

Kurt Beier Transport tiltales blandt andet for at have brudt straffelovens bestemmelse om åger.

- Åger handler i virkeligheden om, at man udnytter en anden persons betydelige økonomiske og personlige vanskeligheder eller det, at der er et afhængighedsforhold, man ikke let kan bryde, Liselotte Bøhm.

Det har en strafferamme på seks års fængsel.

- Udnytter man sådan en person for at skaffe sig selv vinding, er man inde i åger-bestemmelsen, siger hun.

Filippinske og srilankanske chauffører blev lovet bolig, sygesikring og eget bad, hvis de tog et job hos den danske transportvirksomhed.

I stedet fik de lov til at bo under kummerlige forhold i containere, hvor de i perioder var 150 mand om at dele fire toiletter. Desuden fik de en meget lav løn.

Anklagemyndigheden fremhæver de uhumske forhold, som chaufførerne boede under i Padborg. Og den lægger vægt på, at lønnen, der ifølge 3F lå på 15 og 20 kroner i timen, efter skat var usædvanlig lav.

Derudover rejser Anklagemyndigheden også tiltale for overtrædelse af en stribe regler i byggeloven og bygningsreglementet og et punkt om overtrædelse i udlændingeloven.

Ingen tiltale for menneskehandel

Kurt Beier Transport har også været sigtet for menneskehandel, men det forhold er altså ikke med i tiltalen.

Forsvarer Anders Nemeth repræsenterer selskabet Kurt Beier Transport AS og Karsten Beier. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Omtalen i medierne fik flere andre virksomheder til at tage afstand til transportvirksomheden. Derfor er forsvarsadvokat Anders Németh særlig glad for, at dét punkt ikke er en del af tiltalen.

- Den mest alvorlige beskyldning, der har været rejst, er den om menneskehandel, og den er frafaldet. Det forventede vi, og det er vi selvfølgelig glade for, siger Anders Németh.

Ledende personer i Kurt Beier Transport og direktør Karsten Beier nægter sig skyldige i tiltalen og mener, de skal frifindes i alle forhold.

- Det er ikke åger, at danske virksomheders udenlandske datterselskaber ansætter folk på andre lønvilkår end dem, der er gældende herhjemme simpelthen, fordi lønvilkårerne rundt omkring i verden er anderledes, siger Anders Németh.

Det er endnu ikke planlagt, hvornår sagen skal for retten.

FacebookTwitter