Gæs er måske ikke det første, der dukker op på nethinden, når emnet er flytrafikkens udfordringer.
Men det stigende antal bramgæs, der trækker gennem Danmark, er et problem for Københavns Lufthavn. Gæssene er nemlig så store, at de kan ødelægge en flymotor.
Antallet af bramgæs er steget markant de sidste 40 år – fra omkring 20.000 til knap halvanden million. Og tendensen vil fortsætte, vurderer Jesper Madsen, som er professor og leder af Center for Adaptiv Naturforvaltning ved Aarhus Universitet:
- Vi forudser, at bestanden af bramgæs stiger fra halvanden til tre millioner inden for de kommende 10 år. Det er klart, at det vil give en væsentlig større risiko for flytrafikken, siger han.
Antallet af gæs er steget, fordi der er masser af føde både i Danmark, længere sydpå og i gæssenes sommerreservat i det nordlige Rusland.
Det betyder, at antallet af de såkaldte ’birdstrikes’, er steget. Fra 1997 til 2006 skete der tre kollisioner mellem en gås og et fly omkring Københavns Lufthavn. Men fra 2007 til 2016 skete det hele 16 gange.
Jægere og giftigt græs skal afskrække gæs
Problematikken med det store antal gæs betyder, at repræsentanter fra 22 lande til juni mødes i København for at diskutere, hvad der skal gøres.
I Københavns Lufthavn har man allerede flere forskellige tiltag, der skal skræmme gæssene væk fra området. Døgnet rundt er to jægerne på vagt med fyrværkeri, haglgevær og skræmmelyde.
Derudover har man sået en særlig græssort, som giver gæssene ondt i maven, hvis de spiser den.