Voksne bliver væk fra tandlægen - det kan forværre alvorlige sygdomme som diabetes

Staten skal betale mere af tandlægeregningen, mener ekspert.

Både unge og folk i aldersgruppen mellem 30 og 59 år går mindre til tandlægen, end de plejer. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Ofte lyder det, at unge dropper tandlægebesøgene, når de bliver 18 år og selv skal betale.

Men også dem mellem 30 og 59 år kommer sjældnere til tandlægen.

I 2007 var det 64 procent i den aldersgruppe, der havde været hos tandlægen i løbet af året, viser tal fra Danmark Statistik.

I 2019 var det faldet til 53 procent.

- Det betyder mere usundhed i munden, siger tandlægeprofessor Palle Holmstrup fra Københavns Universitet.

Her tænker han ikke kun på huller, men også alvorligere betændelsessygdomme som parodontitis - det vi i gamle dage kaldte paradentose.

- Den kroniske betændelse, der er ved parodontitis, kan forværre andre sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og leddegigt.

Dyrere end tidligere

De færre tandlægebesøg skyldes først og fremmest, at det er blevet dyrere at gå til tandlægen, vurderer Palle Holmstrup fra Københavns Universitet.

- Brugerbetalingen var jo omkring 50 procent i 1980'erne. Nu er den omkring 80 procent. Det er jo en alvorlig øgning af brugerbetalingen. Det synes jeg, er ubehageligt at tænke på, siger han.

Både Palle Holmstrup og Tandlægeforeningen mener, at staten bør give et større tilskud til tandlægebesøg.

- Primært ønsker vi, at man nedsætter brugerbetalingen markant. Som nummer to kunne vi godt tænke os, at man gjorde de forebyggende undersøgelser til unge helt gratis, så vi er sikre på, at de kommer til de regelmæssige eftersyn, siger Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

Gratis tandlæge vil koste milliarder

I princippet så Socialdemokratiet gerne, at ingen skulle have pungen op af lommen, når de satte sig i tandlægestolen.

Men Skatteministeriet har tidligere vurderet, at det ville koste statskassen 11 milliarder om året.

- Det er frygtelig mange penge, og det lyder nemmere, end det er, siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

I Sverige er tandlægebehandlinger gratis for unge under 24 år.

Og både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti så også gerne, at det var tilfældet i Danmark.

Socialdemokratiet mener dog ikke, at man skal kigge på aldersgrupper, men i stedet se på, hvilke grupper der har størst behov for tandlægehjælp.

- Det er særligt socialt udsatte i Danmark, som har vores helt særlige fokus lige nu og her, siger Rasmus Horn Langhoff og nævner, at Folketinget netop har vedtaget, at socialt udsatte kan komme gratis til tandlæge.

Et borgerforslag om skattebetalt tandlæge har fået over 55.000 underskrifter og forventes at skulle tages op i Folketinget i efteråret.

14.07: Det fremgik tidligere af artiklens overskrift, at færre tandlægebesøg kan føre til diabetes. Der er derimod tale om, at det kan forværre - ikke føre til - sygdommen. Der stod også, at tandlægebehandlinger var gratis for unge under 25 år i Sverige. Det er rettet til 24 år. DR beklager fejlen.

Facebook
Twitter