Vold i Metroen fordoblet

Antallet af voldsepisoder og verbale overfald på Metroens kontrollører er næsten fordoblet det seneste år.

(© Metroselskabet I/S)

Det er et farligt job at tjekke billetter og hjælpe passagerne i Metroen. Kontrollørerne i Metroen oplever et stigende antal overfald, når de udfører deres arbejde.

Sidste år registrerede selskabet i alt 115 overfald, men i år er antallet af overfald eksploderet og nu oppe på 214 - altså rundt regnet en fordobling - allerede her midt i november, viser en optælling fra Metro Service A/S, der registrerer de verbale og fysiske overfald fra Metro-passagererne.

Manager i Metro Service, Birgit Elnef, synes at stigningen er skræmmende, når kontrollørerne blot udfører deres arbejde.

- Et overfald er et for meget, og det er naturligvis meget beklageligt, at vores medarbejdere udsættes for fysiske og verbale overfald derude, siger hun til DR København.

Problemet forværres

I Metro Service har man længe haft problemet i kikkerten, og blandt andet sendt alle medarbejdere på kurser i konflikthåndtering samt oprettet støttegrupper.

- Vi har i flere år haft en arbejdsgruppe, der arbejder med hvordan vi kan imødegå problemerne med overfald derude, fortæller hun.

Mogens Lauridsen er tillidsmand for stewarderne i metroen. Han ved fra egen og andre kollegers erfaring hvad der sker, når passagererne bliver vrede.

- Folk tager fat i kontrolløerrne og skubber til dem eller prøver at fjerne dem, eller i værste fald forsøger de at skubbe kontrollørerne ned af en perronkant eller en trappe- Efter sådan en episoder kan det være svært at udføre sit arbejde, siger Mogens Lauridsen.

- I starten kan de fleste godt tackle den slags situationer, men det bygger sig jo op i folk, fortæller han. Vi har kolleger, der har måttet have professionel psykologhjælp for at komme over det, siger han.

Krav om fire bøder

Hos kontrollørernes fagforening, Dansk Jernbaneforbund, er formand Ulrik Salmonsen ikke glad for den voldsomme stigning i antallet af overfald.

- Det synes vi er meget kedeligt. Kontrollørerne gør jo kun deres arbejde, og vi er stærkt bekymrede for det stigende antal overfald, der sker, siger han til DR København.

Ulrik Salmonsen mener at antallet af overfald ville falde. hvis stewarderne altid gik sammen to og to, og siger at situationen er blevet værre, efter Metroservice besluttede, at hver steward skal skrive mindst fire bøder pr. vagt.

- Det gør jo at situationen bliver tilspidset, for nu skal de jo opnå et bestemt resultat.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532790a7a11f9d1b2c78b9c9

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk