Vold og trusler blev for meget: Trine har droppet livet som lærer

Trusler og vold blev til sidst for meget for Trine Pedersen, der som direkte konsekvens af de mange episoder er stoppet som lærer.

Trine kan ikke længere arbejde som lærer. I sommer blev hun sygemeldt, og hun ved, at hun ikke kommer tilbage til faget.

Knytnæveslag, trusler og en skalle er blandt de ubehagelige oplevelser, der har fået 50-årige Trine Pedersen fra København til at droppe arbejdet som lærer.

Igennem 25 år har hun arbejdet på folkeskoler og i specialtilbud i Københavnsområdet, og her har hun flere gange oplevet elever, der var voldsomme og truende.

- Da jeg var gravid med mine tvillingdrenge, blev jeg truet med at blive sparket i maven, fortæller hun om en af de mange episoder, hvor hun oplevede trusler.

Blev nikket en skalle

I et andet tilfælde blev hun udsat for vold, fordi hun prøvede at stoppe en dreng, der tog kvælertag på en anden dreng.

- Jeg råber af ham tre gange, at han skal stoppe. Så går jeg hen og tager fat i ham for at skille dem ad. Så kigger han mig lige i øjnene og nikker mig en skalle, fortæller hun.

En bunke dårlige oplevelser

Trine Petersen har også oplevet, at en elev helt umotiveret gav hende et knytnæveslag. Og så er der de gange, hvor hun har fået kastet bøger, stole og kridt efter sig. For hver gang, er der blevet lagt endnu en dårlig oplevelse oveni bunken:

- Når det påvirker så stærkt, så er det fordi, man har haft mange episoder. På et tidspunkt skal der ikke så mange til, for det er de gamle ting, der sidder i kroppen. Man går i alarmberedskab og går i sådan en angsttilstand, forklarer hun.

Stoppet som lærer

Trine Pedersen har været sygemeldt i flere omgange. Senest meldte hun sig syg i sommer, og hun ved nu, at hun ikke kommer tilbage til faget.

- Det har taget rigtigt mange år at finde ud af, at jeg ikke skulle være lærer. Jeg synes, jeg er en skidegod lærer og jeg har heller aldrig fået andet at vide. Men jeg har haft for mange oplevelser til, at jeg kan det mere.

- Tragisk for børnene

Beslutningen om at sige farvel til klasselokalerne og rollen som lærer var svær – men ifølge Trine Petersen er det ikke den del af historien, der er den mest triste:

- Jeg synes, det er trist, at tingenes tilstand er sådan. Jeg synes, det er forfærdeligt, at vi har børn og familier, der har det så skidt, at børnene reagerer så stærkt. Dét, synes jeg, er tragisk. Men jeg er afklaret med, at jeg ikke skal være lærer, forklarer hun.

Ikke børnenes skyld

Det er Trine Pedersens oplevelse, at voldsepisoderne imod lærerne, og elevernes grove opførsel, er blevet værre i takt med, at kommunerne har inkluderet flere specialelever i de almindelige klasser. Og hun bebrejder ikke nogen af eleverne, hvad de har gjort imod hende.

- Det er børn, som har oddsene imod sig. Det kan være af familiemæssige årsager, eller de kan have diagnoser. Det kan være børn, som er kommet til landet som indvandrere, eller hvis forældre er traumatiserede, forklarer hun.

Den nu tidligere lærer har i dag uddannet sig til kropsterapeut. Hun kører en sag i Arbejdsskadestyrelsen om erhvervssygdom, der skal fastsætte, hvor store mén de fysiske og psykiske overfald har givet hende.