Voldsom blæst dækkede 140 procent af Danmarks elektricitetsbehov

Natten til fredag producerede danske vindmøller så meget strøm, at der var nok til at eksportere til Sverige, Norge og Tyskland.

- Rekorden viser, at et samfund baseret på vedvarende energi er meget tættere på, end de fleste tror. Danmark ligger helt fremme, når det gælder om at finde løsninger på klimaproblemet, siger Kristian Ruby, som er politisk direktør i den europæiske brancheorganisation for vindenergi, Ewea. (Foto: © DEA / G. WRIGHT, Getty Images)

Da det stormede og blæste voldsomt i en stor del af landet torsdag nat, cementerede Danmark sin position som foregangsland inden for vindenergi.

Den nat producerede de danske vindmøller nemlig mere end rigeligt til at dække landets behov for elektricitet.

Vindmøllerne producerede i nogle timer hele 140 procent af det danske el-forbrug. De overskydende 40 procent blev eksporteret til Sverige, Norge og Tyskland.

Alle tiders rekord

Ifølge energinet.dk, som er ansvarlig for at forsyne Danmark med el og gas, er det ny rekord for produktion af vindenergi i forhold til Danmarks øjeblikkelige forbrug.

- Det er, så vidt jeg kan se, en ny all time-rekord. Vi har tidligere været oppe på 135 procent men ikke 140 procent, siger Carsten Vittrup, som er energistrategisk rådgiver hos energinet.dk

Der er flere grunde til, at den nye rekord kom i hus, og stærkt blæsevejr og årstiden var ifølge Carsten Vittrup afgørende faktorer.

- Det er ikke den største vind-produktion, men det er den største vind-andel. Om sommeren bruger danskerne ikke så meget strøm, så det er lettere at opnå en større vind-andel, siger han.

Den såkaldte vind-andel er en betegnelse for, hvor meget strøm der bliver produceret af vindmøller i forhold til, hvor meget strøm der bliver brugt på et givent tidspunkt.

Danmark i klima-førerfelt

Hos den europæiske brancheorganisation for vindenergi, Ewea, er man begejstret for den nye danske rekord.

- Rekorden viser, at et samfund baseret på vedvarende energi er meget tættere på, end de fleste tror, fortæller Kristian Ruby, som er politisk direktør i Ewea.

- Danmark ligger helt fremme, når det gælder om at finde løsninger på klimaproblemet, som er vores generations helt store udfordring, siger Ruby.

2020: 50 procent vind-energi

Ifølge energinet.dk er den danske vind-andel i det første halve år af 2015 på 43 procent, og den politiske målsætning for 2020 er, at tallet kommer op 50 procent.

Det er ifølge energinet.dk et realistisk mål.

- De 50 procent regner vi med at nå, og vi kommer nok også højere end det. Vi ved selvfølgelig ikke, om 2020 bliver et godt vind-år, men bliver det et normalt vind-år, regner vi med at komme op på 55 procent i vind-andel, siger Vittrup til Ritzau.

Cirka en tredjedel af den danske vindenergi kommer fra havvindmøller, mens de resterende to tredjedele bliver produceret af vindmøller på fastlandet.

/ritzau/