Voldsom naturbrand spreder sig under jorden: Vi kæmper med at skaffe vand nok

En naturbrand på en mark ved Lille Vildmose giver brandvæsenet problemer, og der er nu risiko for en langvarig brand i mose.

Antallet af naturbrande ligger denne sommer mange niveauer over de foregående års antal naturbrande. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En alvorlig brand ved Dokkedal nær Lille Vildmose sydøst for Aalborg har sat Nordjyllands Beredskab på hårdt arbejde.

For selvom alt disponibelt mandskab er sat ind, fortsætter ilden med at skabe problemer, og nu frygter man, at den breder sig til den nærliggende Tofte Skov.

Indsatsleder René Nicolaisen fortæller onsdag morgen, at man umiddelbart har kontrol over branden over jorden, men stadig kæmper med den under.

- Status er, at vi stadig prøver på at få den slukket. Branden arbejder videre nede i jorden, og vores udfordring er, at vores almindelige brandslukningskøretøjer ikke kan komme derud på grund af terrænet, siger han.

Mens ilden er slukket i selve kornmarken, så er udfordringen altså at få styr på det, der foregår i den spagnumfyldte jord under overfladen.

- Det, som er specielt ved en mosebrand, er, at den går i dybden, og den kan kravle neden under mosen. Så den kan brænde nede under jorden, uden vi kan se det og så viser den sig pludselig over jorden, fortæller indsatsleder Rene Nicolaisen.

Det er angiveligt en mejetærsker, der har antændt marken ved Dokkedal. (Foto: Trine Dam © DR Nórdjylland)

Termiske kameraer viser høj varme under overfladen

Torsdag formiddag har Nordjyllands Beredskab haft en drone i luften med termiske kameraer, som viser, at der fortsat er høj varme og det flere steder ulmer i moselaget under jordoverfladen.

- Bekymringen er, om det breder sig under overfladen. Og udfordringen er, at få vandet til at virke. At få det ned i jorden. Og så at skaffe nok vand, siger chefvagt Lars Bjørndal fra Nordjyllands Beredskab.

Omkring 40 brandfolk fra Nordjyllands Beredskab og Beredskabsstyrelsen arbejder torsdag med slukningsarbejdet.

- Vi har flere udskiftninger på vej, fordi rigtig mange af dem, som er her, de har været i gang siden i går eftermiddags. Så vi har brug for friske hænder og friske øjne, siger indsatsleder René Nicolaisen.

Vand i grøfter skal sikre Tofte Skov

Torsdag middag siger indsatsleder René Kærup, at det er et spørgsmål om dage og ikke om timer, før brandfolkene er færdige på stedet.

- Nu er der blevet harvet nogle brandbælter og det sidste korn på marken bliver høstet, så vi ikke pludselig får en opblusning og dermed brandspredning. Og så arbejder vi på at få fyldt grøfterne ind til Tofte Skov med vand, så vi kæmper med alle de midler, vi har, siger indsatslederen.

Det brændte område er på 50 hektar - det svarer til omkring 70 fodboldbaner - og brandfolk har forsøgt at slukke branden aftenen og natten igennem.

Det har på intet tidspunkt været nødvendigt at evakuere folk i området.

Artiklen er opdateret med oplysninger om, at de termiske kameraer torsdag formiddag viser, at det ulmer i moselaget under jordoverfladen. Og at udfordringen er at få vand i jorden. Samt et foto af den udbrændte mejetærsker, der formentlig var årsag til naturbranden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk