Voldtægtssag for retten i dag: 'Der har været en dårlig kultur, når det handler om sex og krænkelser'

Liberal Alliances Ungdom har taget en række initiativer for at overgreb ikke skal ske igen.

Der er lavet et adfærdskodeks for at undgå overgreb i ungdomspartiet fremover, fortæller Signe Bøgevald Hansen fra Liberal Alliances Ungdom. (Foto: pressefoto © LAU)

I dag starter retssagen mod en 24-årig mand, der tidligere var medlem af Liberal Alliances Ungdom.

Han er tiltalt for voldtægt under et weekendarrangement, ungdomspartiet holdt i et Kulturhus i Vissenbjerg på Fyn tilbage i januar 2015.

Ifølge anklagerne var offeret så påvirket, at hun var ude af stand til at modsætte sig. Manden nægter sig derimod skyldig i voldtægt.

Sagen ved Odense Byret er den foreløbige kulmination på den stribe af afsløringer om seksuelle overgreb og grænseoverskridende adfærd under arrangementer hos ungdomspartier, der kom frem tidligere på året.

- Der har været en dårlig kultur, når det handler om sex og krænkelser i visse ungdomspartier. Der har været hierarki og magt indblandet, og til visse tider også alkohol og stor aldersforskel, siger Signe Bøgevald Hansen, landsformand i Liberal Alliances Ungdom.

Må ikke have forhold til nogen under 18 år

I Liberal Alliances Ungdom har en række sager betydet, at fire medlemmer har forladt partiet. Det er en af de sager, der i dag skal for retten.

- Det var hjerteskærende. Vi blev bevidste om sagerne efter vores landsmøde i februar. Det var nogle skrækkelige sager, der naturligvis skal have konsekvenser – og det har det også haft, siger Signe Bøgevald Hansen.

Helt konkret har Liberal Alliances Ungdom vedtaget et adfærdskodeks, som alle medlemmer skal overholde.

- Når man besidder en tillidspost i Liberal Alliances Ungdom, så må man for eksempel ikke have et forhold til en person, der er under 18 år. Ligegyldigt, om det er frivilligt eller ej.

- Det har vi indført, fordi vi mener, der kan være mange nuancer og distinktioner i denne her slags sager, og så er det bedre at være på den sikre side, så vi i fremtiden undgår sager om seksuelle krænkelser, siger Signe Bøgevald Hansen.

Samtidig har ungdomspartiets ledelse gjort det klart, at alle mistanker skal på bordet.

- Vi har fået en underretningspligt, så hvis man ser eller hører noget om seksuelle krænkelser, har man en pligt til at underrette ledelsen om det. For vi har før oplevet, at ledelsen ikke har været underrettet i tide, og at det derfor har været svært at handle på de her sager, siger Signe Bøgevald Hansen.

De berørte piger og unge kvinder, der satte skub i debatten med deres historier, har fået tilbudt psykologhjælp af ungdomspartiet, fortæller formanden også.