Vordende nordjysk forældrepar på flugt fra coronavirus: Nåede ikke sidste SAS-fly

Anders Jespersen og hans gravide, kinesiske kone Nancy måtte forkorte ferien grundet coronavirus.

Nordjysk par fortæller om deres oplevelser i Kina, hvor coronavirus har lukket butikker i et væk. Her står gravide Nancy i et lukket storcenter. (foto: privat)

Lørdag morgen modtog DR Nyheder en mail fra en bekymret søster fra Aalborg:

- Min bror, Anders, og min kinesiske svigerinde, Nancy, forsøger at komme ud af Kina på grund af coronavirusset. Men de nåede ikke at komme på det sidste SAS-fly til København, fordi de er langt inde i Kina i en lille landsby, skriver Helle Jespersen.

Det lykkedes til sidst for parret at finde et alternativt fly ud af Kina.

Anders Jespersen og hans kone Nancy fortæller, at det, som vi læser i de vestlige medier, er et glansbillede af, hvordan situationen virkelig er derud. (foto: privat)

DR Nyheder har talt med det vordende par, umiddelbart inden de gik ombord på et fly ud af Kina. Og det har ikke just været den ferieoplevelse, som familien havde håbet på, fortæller Anders Jespersen:

- Der er en nervøsitet i befolkningen, hvor man holder sig på god afstand af hinanden. Butikker holder lukket. Og så er der ingen steder, der har flere masker eller alko-gel. Alting er ribbet.

Familien har været i Qiannan i Guizhou-provinsen. Byen ligger 11 timers kørsel fra millionbyen Wuhan i Hubei-provisen, hvor virusset udbrød, og smitten er værst.

Mere end 300 døde

Hidtil har dødsfaldene som følge af det nye og potentielt dødbringende virus udelukkende været i Kina, hvor over 300 personer har mistet livet. Men natten til søndag dansk tid kom det første dødsfald, som følge af coronavirus udenfor Kina, i Philippinerne.

I Kina er der lørdag bekræftet 2.590 nye tilfælde af patienter, der er smittet med coronavirusset. Det bringer det samlede antal smittede i Kina op på 14.380.

Foruden Kina har smitten spredt sig til over 20 andre lande, heriblandt også otte europæiske lande.

Coronavirus er indtil videre ikke farligere end eksempelvis en influenzaepidemi. Men verdenssundhedsorganisationen, WHO, har erklæret coronaudbruddet for en international sundhedskrise på grund af den store smittefare.

Øde motorveje og lukkede butikker

Parret beretter om øde motorveje så langt øjet rækker. (privat: foto)

Anders Jespersen og hustru var på en længe ventet ferie hos svigerfamilien, men nåede kun at være der i halvanden uge, før de besluttede at rejse hjem til Aalborg igen på grund af situationen.

- Vi skulle have været her til den 9. februar, men vi besluttede os for at prøve at komme hjem. Og allerede på det tidspunkt viser det sig, at det er svært overhovedet at leje en bil, fordi de kinesiske myndigheder er meget effektive med til at blokere, at folk kan bevæge sig rundt omkring, siger Anders Jespersen og fortsætter:

- Lige nu har vi det fint. Det er lykkes os efter en lang kamp at komme ind til en større by. Vi er på et hotel, hvor vi venter på at tage et fly til Paris og videre til Aalborg derfra.

Parret har indkøbt regnjakker, masker, hårnet og mere for at beskytte sig. (foto: privat)

Parret iførte sig en masse forskelligt sikkerhedsudstyr som regnjakke, hårnet, handsker og masker, inden de kørte mod lufthavnen i den nærliggende storby Guiyang.

- Vi kørte igennem en række checkpoints på de her meget øde motorveje, hvor man bliver scannet for, hvor høj en temperatur man har, og hvor man har været, siger Anders Jespersen.

Familien lander i Aalborg i aften dansk tid.

Internationale sundhedskriser, PHEIC, i følge WHO:

  • 2009: H1N1 (svineinfluenza).

  • 2014: Ebola (Vestafrika)

  • 2014: Polio

  • 2015: Zika

  • 2018: Ebola (Den Demokratiske Republik Congo)

  • 2020: Coronavirus (2019-nCoV)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk