Vores søn er med i grov gruppe på nettet: Hvad gør vi?

Nysgerrighed og interesse fra forældrene er gode vaner, når børn skal lære at begå sig på sociale medier, siger ekspert.

Konsulent og forfatter Lykke Møller Kristensen er til daglig rådgiver om unges brug af sociale medier.

”Vi har netop set udsendelsen med vores dreng på 14 år. Han fortæller, at han er med i en af grupperne. Hvad gør vi nu?”

Det spørgsmål fik konsulent og forfatter Lykke Møller Kristensen, der til daglig rådgiver om unges brug af sociale medier, da hun chattede med brugerne på dr.dk søndag aften.

I 21 Søndag kunne DR Nyheder fortælle, at børn, unge og voksne bliver udsat for grov mobning og chikane i lukkede grupper på Facebook. Her bliver der lavet jokes om døde mennesker, og nøgenbilleder bliver delt uden samtykke i grupperne, der samlet set har mere end 100.000 medlemmer i Danmark, viser DR’s research.

Fælles for grupperne er, at de er bygget op om negative fællesskaber, og at størstedelen af medlemmerne er teenagere ned til 13 år.

Så hvad stiller man op som forælder, når ens 14-årige dreng siger, at han er med i en af grupperne?

Først skal man have nogle ting på plads, slår Lykke Møller Kristensen fast.

Negative digitale spor

- Hvad er årsagen til, at han er med? Har han gjort noget aktivt? Har han for eksempel liket noget negativt? Har han delt billeder? Eller følger han bare med, fordi han er blevet tilføjet? Synes han, det er sjovt og underholdende - eller er han bare nysgerrig?, svarer Lykke Møller Kristensen.

Grupperne har navne som Flirtegruppen, Slottet, Naboens børn og Helvede. DR har fulgt dem i de seneste måneder, og vi er blandt andet stødt på indhold som en video med en gris, der bliver halshugget i et asiatisk land, efterspørgsler og deling af nøgenbilleder, tilsvining af navngivne teenagere og en video af folk, der bliver kørt ned af tog.

- Som udgangspunkt er meget af indholdet (i gruppen, red,) meget problematisk, og man kan som forælder sætte krav om, at ens barn ikke er med i gruppen længere. Nogle unge på 14 år eller ældre forstår også, at deres medvirken i den slags grupper er det samme som at lægge negative digitale spor ud omkring dem selv, siger Lykke Møller Kristensen.

- Det er dog utrolig positivt, at han fortæller, at han er med. Mange unge skammer sig eller er bange for, at de får taget deres mobil, hvis forældrene opdager, at de er med i den slags grupper. Tag snakken om, hvorvidt han har gjort noget aktivt derinde. Og gerne om det har haft indflydelse på hans egen færden. Dialog kan være vigtigere end forbud.