Danske dykkere har fundet en tysk ubåd fra Første Verdenskrig i en trafikeret dansk sejlrute tæt på den danske vestkyst.
Ubåden indeholder 18 miner og seks torpedoer og vurderes derfor til at være farlig af manden bag fundet, Gert Normann Andersen.
Han har i mange år haft en store interesse for skibsvrag og har dykket efter dem. Han har lavet sit eget maritime museum, Sea War Museum Jutland, i Thyborøn og er stifter af dykkerfirmaet JD-Contractor A/S, der i dag løser flere forskellige opgaver på havets bund.
Ubåden ligger på lavt vand, men der er sejldybde over vraget, fortæller Gert Normann Andersen.
- Den er ikke farlig for skibsfart, men både miner og torpedoer indeholder aktivt sprængstof, som kan sprænge, hvis sportsdykkere eller andre rører ved ting i ubåden, siger han.
Derfor har Gert Normann Andersen varslet både Søfartsstyrelsen og Forsvaret om det potentielt farlige vrag.
Sidste tyske ubåd i dansk farvand
Det nye ubådsfund er stort for Gert Normann Andersen, for han har én gang troet, at han havde fundet netop den tyske ubåd, han nu er sikker på at have fundet.
- Vi troede, at vi havde fundet den for flere år siden, men det viste sig at være en engelsk ubåd, som var forlist 140 kilometer længere væk. Ingen havde regnet med at finde den så tæt på land, fortæller Gert Normann Andersen.
Ubåden er den sidste kendte tyske ubåd fra verdenskrigene, der ligger i dansk farvand, fortæller Gert Normann Andersen.
- Den hedder UC-30, og det er en minelæggerubåd. Og det gør, at det faktisk er en meget sprængfarlig ubåd, der ligger med 18 skarpladte miner og seks torpedoer, siger han.
På en patrulje til Irland fik UC-30 motorproblemer og vendte hjem med alle miner og flere torpedoer ombord. Ud fra den jyske vestkyst stødte den på en britisk mine og gik ned den 21. april 1917. Hele besætningen på 27 mand omkom.
- I 99 år har den ligget der ubemærket, og den er under meget kraftig nedbrydning, siger han om fundet og understreger, at det er et spørgsmål om tid, før der ikke er meget tilbage af det vrag.
Historiker: Efterladte kan få fred
Historiker ved Forsvarsakademiet Søren Nørby kan ikke bekræfte, at der er tale om den tyske ubåd UC-30, men hvis dykkerne har ret, så er det interessant.
- Det er spændende, at ubåden er blevet fundet, siger Søren Nørby.
- Mange forliste ubåde forsvinder i dybet, uden at vi kender deres placering. Nu kan de efterladte få fred, og vi kan undersøge ubåden og finde den præcise årsag til, at den sank.
Ifølge både Gert Normann Andersen og Søren Nørby er det normal procedure, at de danske myndigheder nu skal tage stilling til, om ubåden skal bortsprænges, eller om miner og torpedoer kan fjernes fra vraget, så det kan blive liggende på bunden af sejlruten som en krigsgrav.