Vred miljøminister ekskluderer kritiske landmænd fra topmøde

Miljøminister Ida Auken er så vred over, at formanden for foreningen Bæredygtigt Landbrug bryder ny lov, at hun udelukker foreningen fra vandtopmøde.

Miljøminister Ida Auken er så vred over, at formanden for foreningen Bæredygtigt Landbrug bryder ny lov, at hun udelukker foreningen fra vandtopmøde. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)

Aldrig før har en pløjet mark skabt så stor konflikt, som den der er opstået mellem miljøminister Ida Auken (SF) og foreningen Bæredygtigt Landbrug, der repræsenterer 4.000 landmænd.

Striden begyndte for alvor i formiddags ved Løkken i Nordjylland, hvor formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede, pløjede sin randzone ned i protest mod regeringens randzonelov, der trådte i kraft i lørdags.

Pløjningen har gjort Ida Auken så vred, at hun har sendt en mail til Flemming Fuglede og direktøren for Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, hvor hun fortæller dem, at de ikke længere er velkomne til et vandtopmøde på Fyn i morgen.

Folk skal overholde loven

- Jeg ønsker et stærkt landbrug i Danmark. Derfor har jeg inviteret til dialog om fremtidens vandplaner meget tidligt i processen for at sikre, at landmændene føler sig hørt og inddraget. Men dialog forudsætter som minimum, at alle er villige til at overholde spillereglerne - også selvom man ikke er enige i dem, siger Ida Auken til DR Nyheder.

Miljøministeren mener selv, at hun har rakt hånden ud mod folkene i Bæredygtigt Landbrug, men føler, at de kvitterer ved at bryde loven.

- Det kan jeg som minister ikke acceptere, og derfor trækker jeg min invitation tilbage, siger hun.

Hovedrysten i Løkken

I Løkken er Flemming Fuglede færdig med dagens pløjning, men ryster på hovedet over mailen fra miljøministeren.

- Jeg er forundret over, at vi ikke er inviteret med til mødet. Tre gange har vi bedt Ida Auken om beviser for, at vandmiljøloven har den ønskede effekt på miljøet. Det har vi ikke fået, siger han og tilføjer:

- Derfor kan jeg kun tro, at hun har trukket invitationen tilbage, fordi hun ikke vil høre sandheden fra dem, der ved noget om det.

Vandtopmøde på slot

Randzoneloven betyder, at et areal i hele Danmark på størrelse på Falster ikke længere må dyrkes af hensyn til vandmiljøet. En lov Bæredygtigt Landbrug har protesteret voldsomt imod.

Grøft på landmand Bo Klosters ejendom ved Staby nær Ulfborg. Ved denne grøft skal der laves op til 10 meter randzone (Foto: Helge Røjle)

Vandtopmødet afholdes på Lykkesholm Slot og efter planen skal deltagerne komme med ideer til 10 nye måder at nå en bedre vandkvalitet til gavn for natur og dyreliv.

Både grønne organisationer, landbrugsorganisationer, vandværksfolk og eksperter er inviteret, men Bæredygtigt Landbrug er altså ikke længere velkomne i selskabet.

Facebook
Twitter