Vrede mod regering og danskere

Den egyptiske prædikant, Amr Khaled sagde på aftenens debatmøde på Politiken, at den danske regering har ført sig frem med kompromisløs stædighed og manglende mod. Muslimerne på mødet var vrede over den måde, hvorpå den danske regering har håndteret situationen.

Prædikanten Amr Khaled fra Egypten er med til dialogmødet i København, hvor dialog skal fremme forståelsen mellem forskellige kulturer. (© Scanpix)

Kritikken af regeringen var højrøstet. Den bulderede løs både på dagens dialogmøde og på det efterfølgende debatmøde i Politikens Hus, som varede halvanden time.

- Der var så mange måder, jeres regering kunne have indledt en dialog på og dermed forhindret, at denne situation udviklede sig til en så omfattende krise. I stedet har regeringen ført sig frem med kompromisløs stædighed og manglende mod. Men selv om den danske regering skulle sige: "Vi behøver jer ikke", vil vi ikke stoppe dialogen, og en sådan holdning er helt i overensstemmelse med vores religion, understregede den egyptiske prædikant Amr Khaled.

Vilje til dialog

Alligevel var der vilje til dialog på debatmødet. Anderledes hårdt blev der lagt ud på dialogmødet.

- I har en sidste chance.

Så skarp lød tonen fra den kuwaitiske lærde Tareq al-Suweidan, der i sit oplæg blandt andet gjorde klart:

- Vi er ikke vrede over tegningerne, men vi er meget vrede over den måde, hvorpå jeres regering har håndteret situationen. Jeres statsminister afviste at møde vores 12 ambassadører, og han har afvist at sige undskyld, sagde al-Suweidan blandt andet, da konferencen om en dansk-muslimsk dialog gik i gang i dag i København.

Hans vrede vender sig især mod regeringen med krav om en undskylding - og ellers til det danske folk, der må gøre noget ved denne regering, der så dybt har fornærmet verdens muslimer, lød det fra al-Suweidan.

Konferencen var ellers et forsøg på at reparere Danmarks omdømme i den muslimske verden ovenpå Muhammed-tegningerne.

Kulturel og religiøs dialog

Udenrigsministeriet og Dansk Institut for Internationale studier holdt konferencen om kulturel og religiøs dialog.

Blandt paneldeltagerne er også den indflydelsesrige egyptiske prædikant Amr Khaled.

Amr Khaled, sagde, at man søger en moderat partner i Danmark for at få udbredt kendskabet til profeten Muhammed.

- De unge mennesker, som er inviteret med til konferencen, er dem, vi skal bygge fremtiden på. Og det er dem, der skal beslutte, om fremtiden skal rumme konflikt eller fredelig sameksistens, sagde Khaled.

Amr Khaled, der er egypter, men bor i London, har via TV-prædikener vundet stor popularitet blandt millioner af især unge muslimer fra hele verden.

Han har desuden særdeles gode forbindelser til en række andre fremtrædende islamiske lærde i den arabiske verden. Amr Khaled har skarpt kritiseret Muhammed-tegningerne, men har også flere gange afvist de voldelige reaktioner.

Konference på TV

Konferencen bliver TV-transmitteret i en række muslimske lande og Danmark.

To andre islamiske lærde, biskop Karsten Nissen og lektor Jørgen Bæk Simonsen samt direktør Jakob Skovgaard-Petersen deltog også i mødet.

Herudover medvirkede 50 unge fra Mellemøsten og Danmark som publikum.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53ab434fa11f9d14bc3c6b44