Watson skal screene kvinder for brystkræft

På Herlev og Gentofte Hospital får kræftafdelingen snart hjælp af den kunstige intelligensform Watson.

Scannere og strålekanoner får snart selskab af supercomputeren Watson, som skal hjælpe til på Herlev og Gentofte Hospital. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Om få år kan det være en computer og ikke en læge, som spotter kræftknuder i danske kvinders bryster.

Region Hovedstaden vedtog i aftes en aftale med IBM om udviklingen af kunstig intelligens i sundhedsvæsnet de næste fem år. 30 millioner kroner afsætter regionen til projektet, der har supercomputeren Watson som hovedperson.

Den kunstige intelligensform er blandt andet brugt til at udvikle selvkørende biler og har vundet over mennesket i Jeopardy. Ledende overlæge på kræftafdelingen på Gentofte Hospital, Michel Nemery, har derfor store forventninger til den nye ”kollega”:

- Teknologien kan sikre patienter den rigtige diagnose, så de kan komme til den rigtige specialist hurtigst mulig og få den rigtige behandling, siger han.

Netop den opgave er ifølge Michel Nemery en udfordring inden for mammografiområdet, fordi der ikke er kompetente overlæger nok.

Millioner af bolde i luften samtidig

Supercomputeren Watson fungerer ved at screene millioner forskningsartikler, patientjournaler og kliniske studier på få sekunder. På den måde kan den sammenligne og trække data, som tilsammen kan finde frem til den rigtige behandling for patienten.

Evner, som overlæge Michel Nemery, ser frem til at gøre brug af:

- Det, som er nyt og særligt ved kunstig intelligens i forhold til den menneskelige hjerne, er, at vi mennesker er i stand til at håndtere to eller tre dynamiske parametre samtidig. Men Watson kan have tusindvis eller millioner af bolde i luften samtidig, siger han.

Dermed har Watson potentiale til at blive klogere og have en større vidensbank, end noget menneske nogensinde har haft, tilføjer Michel Nemery.

Overlægen på Gentofte Hospitals kræftafdeling håber, at Watson kan tages i brug inden for et år eller halvandet. Udfordringen er ifølge Michel Nemery at indsamle data og gøre den tilgængelig for at få det optimale ud af Watson.

- Her i landet tænker vi typisk, at datasikkerhed handler om at beskytte data, men man kan også vende det om og sige, at datasikkerhed er, når data skaber sikkerhed for patienterne, og det gør den ikke i dag, siger han.

Skal hjælpe hele landet

Også hos regionsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), er der stor begejstring for Watson. Hun kalder regionens samarbejde med IBM ”et vigtigt skridt fremad” og pointerer, at kunstig intelligens vil være med til at udvikle sundhedsvæsnet yderligere i de kommende år.

Regionen Hovedstadens samarbejde med IBM skal blot være første skridt på vejen:

- Vi starter med IBM, men fremover vil der sikkert være andre firmaer, man kan samarbejde med. Jeg håber, at det kan komme ikke kun patienterne i hovedstaden til gode, men patienter i hele landet, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Kort om Watson:

  • Opkaldt efter IBM's stifter Thomas John Watson, Sr. (1874-1956).

  • Udviklet af IBM's DeepQA-projekt ledet af undersøgelsesleder David Ferucci.

  • Vandt i 2011 Jeopardy over de to tidligere stormestre Brad Rutter og Ken Jennings.

  • Watson har adgang til 200 millioner sider af struktureret og ustruktureret indhold, deriblandt al indhold på Wikipedia.

Kilde: Wikipedia

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk