Websider giver sultetips til anorektikere

Anoreksi er ikke en sygdom - det er en livsstil og sågar en ven. Sådan lyder budskabet fra en bevægelse, som direkte opfordrer unge piger til at sulte og gøre skade på sig selv. Fænomenet kaldes Pro Ana.

Pro Ana påstår at hjælpe pigerne i kampen for at smide det ikke overflødige fedt. (© Corbis/Scanpix)

Anoreksi er ikke en sygdom - det er en livsstil og sågar en ven. Sådan lyder budskabet fra en bevægelse, som på internettet direkte opfordrer unge piger til at sulte og gøre skade på sig selv.

Sammen med slanketips, billeder og peptalks fastholder tilhængerne hinanden og giver hinanden støtte og gode råd til, hvordan de kan blive tyndere.

Fænomenet kaldes Pro Ana. Det fænomen, at nogle unge betragter anoreksi som en ven - Ana - der kontakter dem, sender dem mails og giver dem en peptalk, når de er ved at falde i og spise.

Et frirum

- Siderne var som en ven for mig. Det var det eneste sted, hvor jeg mødte forståelse. Det var et frirum, hvor der ikke var nogen, som ville tage noget fra mig, fortæller Kirsten Kallesøe til TV AVISEN.

Kirsten Kallesøe har været rask siden år 2000, men hun har kæmpet med anoreksi og bulimi og selvskadende adfærd igennem 20 år. I dag er hun terapeut og hjælper unge med spiseforstyrrelser.

- Siderne virker. Man fastholder hinanden i den livstruende sygdom, uddyber hun.

Forherligelse

Og at flere unge er modtagelige over for internetsidernes budskab, kan overlæge på Rigshospitalet Marianne Hertz tale med om. Hun arbejder dagligt med piger, som lider af en spiseforstyrrelse, og hun ved godt, at der eksisterer en forherligelse af sygdommen på nettet.

- Men det er klart, at det er uhensigtsmæssigt, hvis folk bliver glade for deres sygdom, siger hun.

Men faktisk er mange anoreksi-patienter glade for deres sygdom, siger hun. Hendes patienter fortæller hende, at det i er sejt at være syg og have anoreksi, og at de ofte bliver spurgt om gode råd til, hvordan man får anoreksi.

Ingen konsekvens

Men alle hjemmesiderne om Ana mangler den samme ting. Konsekvensen af den særlige livsstil.

- Du kan få knogleskørhed, og du kan risikere ikke længere at kunne få børn, fortæller Marianne Hertz.

Kirsten Kallesøe kender også til voldsomme konsekvenser.

- Jeg havde jo ikke menstruation i 14 år, og min vækst gik i stå, forklarer hun.

Et fællesskab

Pigerne bag hjemmesiderne ønsker ikke at stå frem.

Men de udtaler til TV AVISEN, at mange af dem sikkert ville være døde, hvis Pro Ana bevægelsen ikke fandtes. Her finder pigerne nemlig et fællesskab, som de ikke kan finde andre steder, fortæller de.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53a98566a11f9d1648e8f1cd