Whistleblower: Det har Grevil, Manning og de andre gjort

Der er mange eksempler på både danske og udenlandske whistleblowers. Se, hvad de mest kendte har gjort.

(© Colourbox)

Tirsdag aften blev den tidligere amerikanske efterretningsanalytiker og whistleblower Bradley Manning kendt skyldig i spionage, computerbedrageri og tyveri.

Whistleblowers får ofte stor opmærksomhed, hvis de bliver afsløret, og det er de blevet flere gange - også i Danmark.

Herunder kan du læse om nogle af de mest kendte whistleblowers - såvel danske, som udenlandske.

Jørgen Lindhardt

Jørgen Lindhardt fodrede to BT-journalister med oplysninger om overforbruget i Farum Kommune under daværende borgmester Peter Brixtofte. Lindhardt var direktør for Farum Boldklub A/S, men blev tvangsflyttet til turistkontoret, da det kom frem, at han var kilden.

Han sørgede for at give journalisterne bilag herunder en kopi af en check på 325.000 kroner, som Brixtofte ikke helt lovligt havde udstedt til en af sine faste forbindelser. Alle bilagene dokumenterede svindel og Brixtoftes overforbrug på skatteborgernes regning.

Frank Grevil (Foto: © Fra TV- bånd, DR)

Frank Grevil

Frank Grevil blev offentligt kendt kort efter nytår 2004, fordi han til Berlingske udleverede hemmeligstemplede papirer fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Af papirerne fremgik, at der kunne sås tvivl om regeringen og Folketingets grundlag for at gå i krig i Irak.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen fastslog dengang flere gange, at det 'hele tiden har været FEs vurdering, at Irak havde biologiske og kemiske våben.' Men ud fra de lækkede dokumenter kunne Berlingske afsløre, at tre trusselsvurderinger fra FE konkluderede, at der ikke var nogle sikre oplysninger om, at Irak havde masseødelæggelsesvåben

Grevil blev idømt og har afsonet fire måneders ubetinget fængsel for videregivelsen af de hemmelige oplysninger.

Frank Grevil

Anders Koustrup Kærgaard

Det danske forsvar havde gang på gang afvist, at danske soldater så passivt til, da irakiske fanger blev mishandlet under den dansk-ledede operation Green Desert i Irak den 25. november 2004. Anders Koustrup Kærgaard var med under operationen, der blev filmet med fire kameraer, og fik senere fat i de disse fire bånd fra en unavngiven kollega.

Filmene blev lækket til pressen, og Forsvarets Auditørkorps har siden forsøgt at få Anders Koustrup Kærgaard til at udlevere navnet på den person, der gav ham videooptagelsen af mishandlingerne. Det nægter Kærgaard, og derfor er han i april 2013 idømt ugebøder for i alt 13.000 kroner.

Ole Christiansen

Kontorchefen i Københavns Kommune anmeldte efter mange overvejelser Center for Job og Formidling til Ombudsmanden for uretmæssig at have modtaget høj refusion for aktivering.

Folketinget havde vedtaget en lov om, at kommuner kunne få refunderet 65 procent af udgifterne for aktivering, hvis den ledige var aktiveret 25 timer. I Københavns Kommune var de ledige kun forpligtiget til at møde op en gang om ugen. Forinden havde Ole Christiansen forsøgt at gøre sine overordnede opmærksom på problemet, men der blev ikke lyttet, og sagen blev givet til en anden medarbejder.

Københavns Kommune står i dag med en regning på over 100 millioner kroner, men kommunen har valgt at anke sagen til Højesteret.

Frank Grevil (Foto: © John G. Mabanglo, Scanpix)

Deep Throat - Mark Felt

Verdens måske mest berømte Whistleblower er Mark Felt, tidligere vicedirektør i FBI. Det var ham, der under kodenavnet Deep Throat forsynede Washington Post-journalisterne Bob Woodward og Carl Bernstein med navne og kilder og oplysninger, der efter mange artikler førte til, at præsident Richard Nixon måtte træde tilbage i 1973.

I over 33 år var Deep Throats identitet hemmelig, men få år før sin død afslørede han sig selv. Identiteten blev bekræftet af Woodward og Bernstein.

Frank Serpico

Politimand i New York, der blev kendt, da han afslørede en omfattende korruption og million-bestikkelse i NYC Police Department. Politifolk blev opfordret til at vende det blinde øje til ulovligheder og aldrig stille spørgsmål ved deres overordnede, ellers vankede der chikane af de andre betjente og straf fra de overordnede. Serpico valgte at stå frem og vidne foran Knapp-Kommissionen i 1971 - det var første gang nogensinde, at en amerikansk betjent valgte at angive sine egne.

Hans historie er blevet lavet til filmen Serpico med Al Pacino i hovedrollen.

Katharine Gun

Der findes ikke mange eksempler på kvindelige whistleblowers. Men en af dem er Katharine Gun, der tilbage i 2003 afslørede, at USA aflyttede fremmede staters FN-diplomater op til Irak-krigen i 2003.

Med aflytningen ville man forsøge at påvirke diplomaterne til at støtte krigen. Gun og andre kollegaer fik en mail fra agenter fra American National Security Agency (som også Snowden arbejdede for - se længere nede), hvor de blev opfordret til at hjælpe med telefonaflytningen. Katharine Gun blev dybt forarget og lækkede mailen til avisen The Observer.

Hun blev efterfølgende anholdt og fyret for lækket. Hun erkendte lækket i håb om at kunne betvivle lovligheden i Storbritanniens krigsdeltagelse - uden held. Tiltalen imod hende blev dog trukket tilbage af anklagemyndigheden, efter at Gun havde tilbragt et år i fængsel.

Frank Grevil (Foto: © MANDEL NGAN, Scanpix)

Bradley Manning

Bradley Manning er dømt for via Wikileaks at have lækket 250.000 indberetninger fra USA's ambassader over hele verden, 390.000 militære logs fra Irak, 91.000 logs fra Afghanistan-krigen, omkring tusind fangerapporter fra Guantanamo samt den kontroversielle video med titlen Collateral Murder, hvor man ser amerikanske soldater skyde 12 gruppe civile ned ved en fejl, heriblandt en journalist fra nyhedsbureauet Reuters.

Han er netop blevet dømt for spionage og tyveri - han risikerer over 100 års fængsel.

Frank Grevil (© Scanpix)

Edward Snowden

Snowden er efterlyst kloden rundt af USA for sine afsløringer. Han befinder sig et sted i Rusland, hvor han har søgt om asyl. Han har tidligere arbejdet som teknisk assistent i CIA, hvorfra han har afsløret, at amerikanske statsborgere i mange år - også under præsident Obama - er blevet overvåget af efterretningsorganisationen National Security Agency (NSA).

Overvågningen sker ved, at NSA indsamler oplysninger om telefonsamtaler, mail, chat m.v. fra bblandt andre Google, Facebook, AOL, Yahoo, teleselskabet Verizon og Skype.

Snowden har afsløret, at NSA kan få adgang til indholdet af mail, og det er bekræftet, at Verizon via en retskendelse blev beordret til at udlevere data om millioner af telefonsamtaler, herunder hvor og hvornår de forskellige opkald var foretaget.

- NSA har opbygget et system, der gør det muligt at opfange næsten alt. Med denne mulighed bliver størstedelen af menneskelig kommunikation automatisk registreret uden formål. Hvis jeg havde lyst til at se din email eller din kones telefon, skal jeg bare bruge aflytninger. Jeg kan få oplysninger om dine emails, passwords, telefonsamtaler og kreditkort, har Snowden tidligere fortalt.

Desuden har Snowden lækket papirer, der ligesom Katharine Guns mail, afslørede aflytningen og overvågningen af udenlandske diplomater og politikere - denne gang under G-20-topmødet i 2009.

Kilder: DR Nyheder, Euroman.dk, Huffington Post, Journalisten.dk, Ritzau, Berlingske Nyhedsbureau, Information.dk, b.dk, Wikipedia, The Guardian